15. 02. 2013. 08:00h | trojka.rs
Evo pet razloga zbog kojih je bolje da zaobidete hamburgere, a saznajte i šta o svemu misli Džejmi Oliver najpoznatiji svetski kuvar. Džejmi Oliver savetuje da se klonite hamburgera
1. Meso dolazi u dodir sa amonijakom
Rec je o dodatku hrani na bazi mlevene junetine, koji se dobija od raznih otpadnih delova mesa, a koji se u procesu proizvodnje tretira amonijakom da bi se uništile bakterije. Ova mesna preradevina se vrlo cesto koristi u proizvodnji hamburgera.
"Celokupni ovaj proces, prema mom mišljenju, nema poštovanja prema hrani, ali niti prema ljudima i deci. Uvek bih želeo to da znam kada jedem ovakve stvari", rekao je jednom prilikom za "CTV New" poznati svetski kuvar Džejmi Oliver. On smatra da bi hrana koja se dobija ovakvim i slicnim procesima morala biti jasno oznacena, kako bi potrošaci bili svesni šta kupuju. Nažalost, to jož uvek nije praksa.
2. Jedan o glavnih krivaca za zagadenja vode
Americka Agencija za zaštitu okoline potvrdila je da su firme koje proizvode govedinu jedni od najvecih zagadivaca okoline, posebno vode. U SAD ova industrija vec je zagadila brojne reke, potoke i jezera, piše "Biznis Insider".
3. Jedan hamburger dobija se iz mesa stotine krava
U procesu prerade govedine u modernim pogonima velikih kompanija meša se meso krava uzgojenih na farmama po celoj Americi, ali i svetu. Što znaci da jedan hamburger sadrži meso stotine krava, a što otvara mogucnost da bude zaraženo bakterijom (npr. Ešerihijom koli). Može doci i do razvitka nekih drugih bakterija opasnih po ljudsko zdravlje.
4. Meso je puno antibiotika
Jedna od manje poznatih opasnosti iz govedine su antibiotici. Prilikom uzgoja krava koriste se brojni antibiotici. Otpad goveda se koristi za dubrivo raznih poljoprivrednih kultura, zbog cega deo završava u zemljištu. Zbog prevelikog korišcenja antibiotika smanjena je njihova delotvornost, jer bakterije iz hrane i okoline u našem telu razvijaju otpornost na te lekove.
5. Meso može biti izloženo zracenju
Kako bi se u procesu proizvodnje eliminisale bakterije, prehrambena industrija je u potrazi za metodama prerade mesa. Neke od najnovijih metoda je i zracenje. Kanadska agencija za hranu objavila je da x-zraci ili rendgenski zraci ubijaju i najopasnije bakterije. Iako se tvrdi da je to sasvim sigurna metoda, posledice za zdravlje ljudi nisu poznate.