Pored toga što je jedna od najukusnijih gljiva na ovom podneblju, smrcak je izuzetno zdrav, te ga s' pravom nazivaju darom prirode. Sadrži visok nivo antioksidanata, bogat je vlaknima, poboljšava rad jetre, a blagotvorno deluje i na kardiovaskularni sistem.
Smrcak spada u red najzdravijih plodova prirode. Ova gljiva raste od aprila do juna u niskoj travi i proredenim šumama, ali sušena može da se kupi u dobro opremljenim marketima.
Vrlo su zdrave i omiljene u mnogim domovima i restoranima. Smrcak sadrži visok nivo antioksidanata, pomocu kojih se bori protiv slobodnih radikala (nestabilni molekuli ili joni velike reaktivnosti), koji u organizmu stupaju u hemijske reakcije sa delovima celije, pri cemu dovode do biohemijskih, strukturalnih i funkcionalnih poremecaja.
Ova gljiva poboljšava i rad jetre, a blagotvorno deluje i na kardiovaskularni sistem. Smrcak koriste i kao dijetalnu hranu, jer je bogat vlaknima.
Vitamini i minerali, koji se nalaze u smrcku poboljšavaju gustinu kostiju, rad srca i povecavaju životnu energiju. Ova divlja gljiva cenjena je zbog zanimljivog izgleda. Ima kapicu nalik pcelinjem sacu.
Ta rupicasta tekstura je idealna za soseve i corbe, jer dobro upija razlicite ukuse i lako se sjedinjuje.
Za one koji nisu dobri poznavaoci gljiva, najbolje je da smrcke kupuju u marketima i prodavnicama, jer postoje slicne vrste, koje su otrovne dok se termicki ne obrade.