Iako je variranje u kilaži kod žena normalno, ponekad za nadut stomak zbog kojeg izgledate deblje nego što to zaista i jeste, nisu odgovorni kilogrami vec odredene namirnice. Donosimo cetiri glavna uzrocnika nadutosti koji vas dele od ulaska u omiljene pantalone.
Mleko
Svi znamo kako mleko u prekomernim kolicinama nije zdravo za naše zdravlje. Ali ako vam ono izazove probleme s probavom i nadutost možda je problem u vašem organizmu koji ne podnosi laktozu.
Skrob
Ako vam namirnice bogate skrobom uzrokuju nadut stomak ne morate ih prekrižiti iz svoje prehrane vec odabrati one koje to ne cine.
Pšenica, jecam i raž sadrže veliko kolicine fruktana, polimera fruktoze koji uzrokuje nadutost. Neka se na vašem tanjiru radije pojave krompir, riža, kukuruz i zob koje sadrže znatno manje kolicine fruktana.
Voce
Iako je voce prepuno zdravih sastojaka poput vitamina i minerala i ono može biti uzrocnik nadutosti. Razlog se krije u kolicini fruktoze i glukoze. Odaberite radije bobicasto voce, grejp i citruse jer oni, za razliku od na primer jabuke i kruške sadrže znatno manje kolicine spomenutih sastojaka
Veštacki šecer
Sorbitol, ksilitol i manit su veštacki zasladivaci koje nalazimo u takozvanim dijetetskim picima i gumama za žvakanje.
Osetite li nadutost nakon konzumacije dijetalne hrane i pica izbegavajte takve proizvode. Za licnu primenu radije upotrebite prirodne zasladivace kao što je stevia i agava sirup.