Raspoloženje možete popraviti i za stolom, tvrdi doktor Džon la Puma. Sve što je potrebno za idealnu kombinaciju je da pronadete omiljene namirnice bogate vitaminima D, C i B6, omega-3 masnim kiselinama, magnezijumom i drugim korisnim materijama iz hrane koje su poznate po prizivanju lepih osecanja tokom celog dana.
Neke vrste hrane imaju sposobnost da uticu na supstance koje su u mozgu i tako popravljaju raspoloženje, piše magazin Health
.
Da nas osmeh ne bi napuštao celog dana, doktor Džon la Puma, autor knjige Chef MD's Big Book of Culinary Medicine
savetuje unos namirnica i njihovih kombinacija koje su poznate po prizivanju lepih osecanja tokom celog dana.
Za dorucak, savetuje doktor, treba pripremiti poslasticu od cetvrtine šolje mleka, isto toliko vode i kraljice žitarica kvinoje.
Mešavina se kuva 15 minuta, a zatim, kada se malo prohladi, doda se polovina šolje kupina, malo cimeta i supena kašika seckanih, pecenih oraha.
Tajna ovako pripremljenog dorucka je u proteinima iz kvinoje, vitaminu D iz mleka koji ce zajedno podstaci lucenje serotonina, poznatog hormona srece. Omega-3 masne kiseline iz oraha dodatno ce poboljšati raspoloženje.
Da nivo srece ne bi pao, za rucak navalite na porciju lososa sa dosta limuna i salatu od barenog pasulja, žutih paprika i zelene salate sa malo maslinovog ulja i mlevene sušene crvene paprike.
Zahvaljujuci lososu vec pomenute omega-3 masne kiseline i vitamin B6 kolicina serotonina ostace na potrebnom nivou, dok ce pasulj sa zavidnom zalihom magnezijuma sigurno rasterati crne misli koje dolaze sa predmenstrualnim sindromom. Crvena paprika i limunov sok bogati su C vitaminom koji regeneriše celije mozga.
U smiraj dana organizam ce najbolje reagovati na spoj koji pruža paelja sa škampima, integralnim pirincem i leblebijama, zacinjena šafranom.
Riba za rucak, paelja za veceru
Neki od simptoma depresije posustaju pod dejstvom aromaticnog šafrana, dok folati i triptofan iz leblebija podižu raspoloženje. Pirinac vraca osmeh na lice magnezijumom, a škampi vitaminom B6.
Prema recima Džona la Pume, dnevnih menija poput opisanog ima bezbroj, važno je samo naci namirnice slicnog sastava i praviti iomiljene kombinacije.
Naravno, nikako na uštrb raznovrsne ishrane.