Plod divlje ruže jaca imunitet, reguliše probavu, ublažava bolove izazvane artritisom, a zahvaljujuci bogatom sadržaju vitamina A, blagotvorno deluje na kožu
Plod divlje ruže zaslužio je pocasno mesto u fitoterapiji i vekovima je nezaobilazan sastojak mnogih tinktura, cajeva i sirupa za jacanje imuniteta, lecenje prehlade i malokrvnosti. U supenoj kašicici usitnjenog i osušenog šipka ima 60 mg C vitamina, što je dvostruko više nego u pomorandži i zadovoljava dnevne potrebe odraslog coveka. Zahvaljujuci bogatom sadržaju vocnih kiselina i pektina, odlican je diuretik i laksativ pa se koristi za regulisanje probave i rada bubrega. U narodnoj medicini sinonim je za cuvara vecne mladosti, jer je bogat A vitaminom koji blagotvorno deluje na kožu.
Daje koži vitalnost
Ulje iz semena ove biljke obiluje supstancama koje blagotvorno deluju na kožu, pa se koristi za lecenje opekotina, akni i ožiljaka. Visoka koncentracije A vitamina, obezbeduje koži elasticnost i zdravlje, dok masne kiseline linoleinska i oleinska održavaju vitalnost celijskih membrana i obezbeduju epidermu optimalnu vlažnost. Divlja ruža sadrži antioksidans flavonid poznat po antivirusnom i antibakterijskom dejstvu, pa se nanošenjem šipkovog ulja na akne sprecava infekcija i podstice obnavljanje epitela. Još jedan antioksidans iz ovog ploda – likopen – blagotvorno deluje na kožu, narocito zreliju jer ublažava bore i sprecava delovanje slobodnih radikala koji ubrzavaju starenje.
Ublažava artritis
Vocne kiseline iz šipka usporavaju proizvodnju proteina i enzima koji ucestvuju u nastanku upalnih procesa, a podsticu stvaranje kolagena i pomažu obnavljanje hrskavice. Pošto efikasno smiruje upale i ublažava ukocenost i bolove u zglobovima, ova biljka je obavezan dodatak terapiji artritisa.
Snižava holesterol
Naucnici širom Evrope traže nacina da iskoriste sve blagodeti koje šipak ima po zdravlje ljudi. Osim što je nezaobilazan sastojak kozmetickih preparata i lekova za jacanje organizma, naucnici se nadaju da bi mogao zameniti medikamente za snižavanje holesterola. Dosadašnja ispitivanja pokazala su da su oboleli od hipertenzije, koji su konzumirali napitak od praha šipka i uzimali prepisanu terapiju, nakon šest nedelja imali niži krvni pritisak i nivo holesterola, od pacijenata koji su uz redovnu terapiju pili lekove sa placebo efektom. Snižavanje holesterola divljom ružom moglo bi pomoci osobama preosetljivim na statine, a za razliku od medikamenata koji smanjuju nivo LDL holesterola u krvi ne stvara se rizik od pojave dijabetesa tipa 2.
Caj za jacanje imuniteta
Caj se posebno preporucuje dojiljama, ali i svima koji imaju oslabljen imunitet. Šoljom kljucale vode preliti usitnjen i osušen šipak i ostaviti da odstoji. Kada se malo prohladi, izvaditi šipak i zasladiti napitak kašikom meda. Za jacanje imuniteta preporucuju se 2 dl caja dnevno. Ovaj napitak nema neželjenih dejstava i može se piti u dužem vremenskom periodu…