DJUMBIR KAO LEK
|
Djumbir Kao Lek |
Osim što se koristi u ishrani kao začin, đumbir može da bude lek i za mnoge bolesti. Pročitajte više o đumbiru u sledećem tekstu DJUMBIR KAO LEK :
Đumbir je višegodišnja gomoljasta biljka iz porodice ljiljana. Poreklom je iz Kine, ali se gaji i u Indiji i mnogim drugim zemljama. Ova biljka je biberasto-ljutkastog ukusa (zbog eteričnih ulja) i svežeg citrusnog mirisa. Djumbir Kao Lek
Koren đumbira je kod nas dostupan u sirovom obliku i u prahu. Može se upotrebljavati kao dodatak i u slanim i u slatkim jelima kojima daje aromu egzotičnosti, a napici sa đumbirom imaju osvežavjuću notu. Kuvanjem njegova aroma slabi, dok sušeni koren i đumbir u prahu imaju oštrinu. Djumbir Kao Lek
Kao začin se naročito koristi u indijskoj i kineskoj kuhinji za spravljanje sosova, preliva, jela od povrća, jela od pirinča, jela od mesa, divljači i raznih poslastica. Djumbir Kao Lek
U Engleskoj je na ceni hleb s ukusom đumbira (dodaje se u testo). Jelu se dodaje prah ili sitni komadići đumbira, a može se dodati i narendani koren. Djumbir Kao Lek
Ova izuzetna biljka ima brojne dobrobiti za naše zdravlje. Đumbir ublažava želudačne tegobe i nadutost. Drevni Grci nakon većeg obroka često su grickali đumbir da bi olakšali proces varenja. Osim toga, njegovo korišćenje stimuliše sekreciju mukusa i na takav način ublažava kašalj i olakšava bol u grlu. U Americi je kućni lek za kašalj med pomešan sa sokom od iseceđenog đumbira.
Đumbir poseduje antibakterijska, antigljivična i antitoksična svojstva, zbog toga se koristi kao prevencija gripe i prehlade.
Takođe ima i antihistaminska svojstva i zbog toga se koristi i kod alergija. Pored toga, deluje i antiupalno i zbog toga se koristi kod bolesti mišićno-koštanog i vezivnog tkiva. Naime, đumbir se pokazao kao odličan lek protiv artritisa. Rezultati lečenja ovom namirnicom premašuju rezultate lečenja konvencionalnim lekovima.
Postoje preliminarni rezultati prema kojima đumbir ispoljava i dejstvo na smanjenje šećera u krvi, smanjenje masti u krvi i sprečava nastanak tromba.
DJUMBIR KAO LEK
Djumbir je tropska zacinska biljka,u narodnoj medicini se koristi kao prirodni lek za mnoge tegobe.
Djumbir kao lek se primenjuje za ciscenje organizma od toksina,procitajte obavezno i clanakdetoksikacija organizma.zatim osvezava seksualni zivot i vraca vitalnost.
Koren djumbira ima prijatnu aromu sa mirisom limuna a ukus mu je svez slatkasto-ljutkast.za lecenje se najcesce koristi koren djumbira ( svez ,susen )kao i prah i razne tinkture,ulje ilicaj od djumbira.
Djumbir kao lek pored toga sto se pije koristi se i za obloge,kupke kao i caj za inhaliranje.
Djumbir kao lek je veoma dobar antioksidans a ima i antigljivicno,antibakterijsko,sedativno,antisepticko i antipireticko dejstvo.
Narendan ili samleven,osusen ili svez cesto se kombinuje sa medom,belim lukom i drugim biljkama.
Smanjuje holesterol,preporucuje se kod bolesti pluca,bronhitisa,astme,pozitivno deluje na zglobove protiv artritisa i dr.
U kombinaciji sa medom djumbir postize zapazene rezultate kao prirodni lek za prevenciju karcinoma i ostalih maligniteta.
caj od djumbira je odlican za detoksikaciju organizma kao i prevenciju prehlade i za jacanje imuniteta
caj od djumbira
priprema :
- 1 kafenu kasicicu osusenog korena ili dve kasicice svezeg djumbira prelijte soljom kljucale vode
- sacekajte da se prohladi i lagano pijuckajte
djumbir kao lek za bolove u grlu:
- 1/2 kasicice djumbira pomesajte sa 1/2 kasicice meda
- od ove smese napravite kuglice koje jedete na svakih 2h
- bol ce se smiriti vec nakon nekoliko kuglica.
DJUMBIR KAO LEK