15. 03. 2013. 08:00h | tportal, Vestionline
Svi znaju koliko je važno redovno pranje i cišcenje zubi, ali postoji još nekoliko stvari koje ih mogu ocuvati. Procitajte šta treba da izbegavate od hrane. Osim najpoznatijih neprijatelja, bombona i slatkiša, postoji još nekoliko namirnica i pica posle kojih bi obavezno trebalo oprati zube.
Svi znaju koliko je važno redovno pranje i cišcenje zubi, ali postoji još nekoliko stvari koje ih mogu ocuvati
Suvo voce
Suvo voce je idealna poslastica i svakako je zdraviji slatki zalogaj od cokolada ili kolaca, ali prepuno je šecera i lepi se za zube. Stomatolozi objašnjavaju da se, zbog šecera, suvo voce "lepi" za zube, a šecer hrani bakterije u ustima, što može podstaci zubnu eroziju. To ne znaci da ga ne treba jesti, vec samo obavezno treba oprati zube nakon takve poslastice. Sveže voce ne izaziva taj problem iako ima šecera jer se on pomeša sa pljuvackom i sokom iz voca pa se ne može tako cvrsto držati na zubima.
Tvrde bombone
Baš poput sokova, tvrde bombone su loš izbor za oralno zdravlje jer se dugo zadržavaju u ustima. Dok ih držite u ustima i cekate da se otope, one otpuštaju šecer koji se zadržava na zubima.
Gazirani i sportski napici
Napici poput gaziranih ili sportskih sokova posebno su loši za zdravlje zuba ako ih cesto pijete, jer tako zube stalno izlažete kiselini koja se u njima nalazi, a to je štetno. Ako vec volite takve sokove, pametnije je popiti jednu cašu odmah nego piti po malo kroz dan.
Alkohol
Iako se tako ne cini, i alkohol je u grupi opasnih pica za zube, jer smanjuje stvaranje pljuvacke u ustima koja prirodno ispira zube od nakupljenih necistoca. Takode, alkoholicari cesto imaju problema sa zubnim mesom, jer on iritira tkivo i smanjuje prirodnu kolicinu pljuvacke u ustima.
Citrusi
Hrana bogata kiselinom, poput citrusa, može uzrokovati karijes, pogotovo kad se jede sama. No nema razloga da preskacete ove namirnice. Samo, nakon konzumacije, usta isperite vodom.
Skrobna hrana
Skrobna hrana (npr. cips i beli hleb), dugo se zadržava na zubima, a to može prouzrokovati naslage.
View the original article here