Pošto sadrže obilje proteina, minerala i antioksidanasa, a pritom su niskokaloricne, gljive treba što cešce imati jelovniku
Namaz od pecuraka
Sastojci:
400 g mešavine pecuraka (šampinjoni, bukovace, šitake…)
1 srednja glavica sitno iseckanog crnog luka
1 vlašac, sitno iseckan
2 cena sitno iseckanog belog luka
1 kašika maslinovog ulja
1 kašika usitnjenih svežih listica majcine dušice ili kašicica sušenih
100 g tofua
150 g proprženih oraha
1/4 kašicice aleve paprike
sok od 1/2 limuna
so i biber po ukusu
Priprema:
Zagrejati maslinovo ulje na srednjoj temperaturi, te dinstati vlašac, crni i beli luk dok ne porumene. Dodati isecene pecurke i majcinu dušicu, pa dinstati još oko 10 minuta. Sipati sirce, so, biber, alevu papriku, dobro promešati, skloniti sa šporeta, ostaviti povrce da se malo prohladi pa izblendati zajedno sa orasima, tofuom i limunovim sokom. Sipati smesu u ciniju i ostaviti je da odstoji u frižideru najmanje 4 sata pre služenja…
OSTATAK TEKSTA MOŽETE DA PROCITATE U MAGAZINU