Nepravedno zanemarena bundeva je odlican izvor vitamina, minerala i drugih važnih materija. Siromašna je kalorijama i lako se vari, a njena glavna lekovita svojstva nalaze se u semenkama.
Bundeva sadrži vrlo malo kalorija, svega 28 na 100 grama, ali je zato u zeleno-žuto-narandžastom plodu nagomilano pravo bogatstvo minerala i vitamina.
Tu je kalijum, koji je važan za rad srca, fosfor i kalcijum koji zajednickim delovanjem izgraduju kosti i zube, gvožde za kvalitetniju krv, kao i mangan koji cuva kožu.
Pire od sveže bundeve idealan je kao maska za lice – za svega desetak minuta deluje blagotvorno na lice, cisti i sužava pore.
Takode, bundeva je idealna za kožu sklonu aknama i mitiserima, zbog cega se poslednjih godina pojavljuje kao glavni sastojak krema za problematicnu kožu.
Bilo da se konzumira sirova, kuvana na pari, pecena u rerni ili kao dodatak varivu, od bundeve organizam ima mnogo koristi.
Naime, ona smiruje nervozu i pospešuje san zahvaljujuci vitaminima B grupe.
Njen fantasticni nutricionisticki profil upotpunjuju pektini, celuloza i druga biljna vlakna važna za dobru probavu.
Ovo ukusno povrce je, zbog svih spomenutih blagotvornih dejstava, posebno preporucljivo za decu.
Za sve one koje pomenuta dejstva ne podsticu na konzumiranje bundeve, rešenje dolazi u obliku semenki.
Osim što su zgodna zanimacija za zube, semenke bundeve su i odlican izvor belancevina koje, zavisno od vrste, cine i do 31 odsto ukupnog sadržaja semenke.
Tako šaka košpica zadovoljava polovinu dnevnih potreba za aminokiselinama, a grickajuci ih dobija se i omega-3 masna kiselina.
Ulje bundeve je još jedan proizvod dobijen od kraljice jeseni, a najviše privlaci pažnju gurmana.
Sadrži veliki postotak beta-karotena, vitamina E i kalijuma. Iako se u 100 grama ulja nalazi 900 kalorija, treba imati na umu kako je za fantastican ukus salate dovoljna tek jedna kašika ulja.