Grupa nutricionista sa americkog Univerziteta „Djuk“ sastavila je listu zdravih namirnica koje znacajno uticu na raspoloženje. Crna cokolada, jaja, jabuke, losos i spanac samo su neke od onih koje najviše doprinose psihickoj ravnoteži.
Kada se jave osecanja poput tuge, ljutnje, ili stresa, cesto se uteha traži u hrani. Medutim, umesto popravljenog raspoloženja, rezultat je uglavnom griža savesti i nekoliko neželjenih kilograma više.
Razlog je to što se rešenje problema traži u pogrešnoj hrani, piše Dejli mejl.
Grupa nutricionista sa americkog Univerziteta „Djuk" sastavila je listu zdravih namirnica, koje vracaju osmeh na lice i najmrzovoljnijim osobama.
Poznato je da je cokolada borac protiv stresa. To je namirnica za kojom se najcešce poseže kada je rec o stresu, a dobra vest je da smirenost koja se pojavljuje nakon konzumiranja nekoliko kockica nije placebo efekat.
Naravno, to se odnosi iskljucivo na crnu cokoladu, sa velikim procentom kakaoa.
Sastojci crne cokolade u veoma kratkom vremenskom periodu smanjuju nivo hormona kortizola, koji se luci u stresnim situacijama.
Povecana želja za ugljenim hidratima normalna je nekoliko dana pre menstruacije, ali trebalo bi da se izbegavaju namirnice poput cipsa, ili kolaca koji su mnogim ženama omiljena hrana za vreme PMS-a.
Ovakve namirnice prepune su šecera i masti i podsticu osecaj tromosti i mrzovolje.
Zato grickalice treba zameniti integralnim hlebom u kombinaciji sa belancevinama poput jaja, curetine i semenki suncokreta, koje pospešuju proizvodnju dragocenog hormona serotonina.
I razdražljivost predstavlja ucestali problem sa kojim se suocavaju oba pola. To je znak da je telu potrebno „gorivo". Ipak, treba izbegavati hranu posle koje ce nivo šecera drasticno pasti, sat vremena nakon jela.
Rešenje je u kombinovanju ugljenih hidrata sa belancevinama, ili masnocama.
Ugljeni hidrati su odlican izvor energije, a ako im se dodaju masnoce ili belancevine, usporice varenje, pa ce nivo šecera ostati stabilan.
Najbolja kombinacija je jabuka s maslacem od kikirikija. Osim što je ukusna, snabdece organizam neophodnom energijom za narednih nekoliko sati.
Zbog velikog sadržaja omega-tri masnih kiselina, losos je veoma dobar za srce, a taj isti sastojak može i da ublaži depresiju, teskobu, bes, razdražljivost i slicna stanja.
Brojne biljke, takode, sadrže dragocene omega-tri masnoce, ali strucnjaci isticu da poseban oblik tih masnoca koje sadrži riba najbolje utice na popravljanje raspoloženja. Osim lososa, depresiju ce ublažiti i haringa, sardine i skuša.
Poznato je i da cajevi povoljno deluju na nervni sistem, a u tome je posebno uspešan zeleni caj bogat teinom, supstancom koja smiruje i pomaže da se ostane „hladne glave".
Pored toga, zeleni caj sadrži veoma male kolicine kofeina, pa ne postoji opasnost da dode do razdražljivosti.
Tugu, pored objektivnih životnih situacija, može da izazove i nedostatak vitamina D.
Jedan od brojnih zadataka ovog vitamina je da organizmu pomogne u proizvodnji hormona srece serotonina, koji podstice smirenost. Da bi se povecao unos vitamina D, treba konzumirati mleko s niskim sadržajem masnoca, žitarice i pecurke.
Preporucuje se i uzimanje preparata kalcijuma i vitamina D, kao dodatak ishrani. A ukoliko dode do pada koncentracije, strucnjaci preporucuju spanac.
Ovo povrce sadrži folnu kiselinu koja smanjuje nivo homocisteina, hemijske supstance koja može da ošteti krvne sudove i tako poremeti dotok krvi i hranljivih sastojaka u mozak.
Osim spanaca, pomažu i sve ostale vrste povrca zelenih listova, kao i krompir, žitarice, grašak, pasulj i pecurke.