Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / stockimages
Iako se beli luk smatra jednom od najzdravijih namirnica,
neretko ga ljudi izbegavaju zbog neprijatnog mirisa koji se, nakon njegovog konzumiranja, širi iz usta. Kako biste izbegli neprijatne situacije koje uzrokuje loš zadah, nakon što pojedete beli luk, obavezno “isperite” usta pomocu sledecih namirnica.
Peršun
Ovaj zeleni zacin sadrži hlorofil koji je odlican u neutralisanju neprijatnog zadaha. Žvakanje peršuna povratice vaš prirodni dah u ustima, a pogodan je, takode, jer je dostupan i u restoranima koji ga cesto koriste za ukrašavanje raznih jela. Ukoliko pri ruci nemate par listica peršuna, možete ga zameniti i zacinima poput nane, anisa ili kardamona.
Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / Master isolated images
Limun
Limun u bilo kom obliku, bilo kao limunada, bilo da se jede u kriškama, uspešno neutrališe smrad belog luka. Gazirani sokovi na bazi limuna nemaju ovo dejstvo, pa ukoliko se nalazite u restoranu, radije se odlucite za kiselu vodu sa kriškom limuna kako biste iz nje isisali limunov sok.
Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / Suat Eman
Caj
Cajevi, narocito zeleni, pogodni su za uklanjanje neprijatnog mirisa sa jezika i zuba. Ukoliko niste ljubitelj zelenog caja, možete ga zameniti za caj od nane, a u slucaju da ni ova biljka nije po vašem ukusu, odlucite se na bilo koji jer, iako nece biti toliko efikasan kao navedeni, uticace na svežinu daha iz vaših usta.
Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / -Marcus-
Nakon svakog jela, cak i nakon konzumacije ove tri namirnice, treba oprati zube, ocistiti ih koncem i isprati usnu šupljinu posebnom vodicom za usta. Nakon svega ovoga možete biti sigurni da je neprijatan zadah iz usta u potpunosti uklonjen i da su od belog luka ostala samo pozitivna svojstva.
( Tamara Milic / haber.ba )