petak, 26. okt 2012, 10:41 -> 12:58 Poznato je da mahunarke obiluju vitaminima i mineralima, a novo istraživanje kanadskih naucnika pokazuje da grašak blagotvorno deluje na dijabetes. Male kolicine ovog povrca dovode do blagog pada koncentracije šecera u krvi, kao i krvnog pritiska i koncentracije holesterola.
Šoljica graška dnevno može da pomogne osobama obolelim od dijabetesa tipa dva da kontrolišu koncentraciju šecera u krvi i smanje rizik od srcanih i moždanih udara, pokazali su rezultati kanadskog istraživanja objavljenog u casopisu Archives od Internal Medicine.
Naucnici su utvrdili da u poredenju s ishranom integralnim žitaricama, ishrana malim kolicinama graška dovodi do blagog pada koncentracije šecera u krvi, kao i krvnog pritiska i koncentracije holesterola u krvi.
Posle tri meseca na dijeti koja ukljucuje grašak, procena desetogodišnjeg rizika za bolesti srca i krvnih sudova pala je kod ucesnika istraživanja s 10,7 na 9,6 odsto.
„Mahunarke su dobar izvor proteina, a belancevine ublažavaju podizanje koncentracije šecera u krvi i smanjuju krvni pritisak", rekao je Dejvid Dženkins iz bolnice Sent Majkl u Torontu, koji je vodio istraživanje.
Takode mahunarke poput graška, preporucuju se dijabeticarima zbog niskog glikemijskog indeksa, jer posle njih nema naglog skoka koncentracije šecera u krvi.
Dženkins kaže da su rezultati ishrane mahunarkama kod dijabeticara impresivni, jer se uporedivalo s ishranom integralnim žitaricama koja se smatra zdravom hranom.
Kod ishrane integralnim žitaricama nije uocen pad krvnog pritiska kao kod ishrane mahunarkama, zakljucili su naucnici.