utorak, 29. jan 2013, 09:40 -> 13:55 Ljute papricice, crni biber, dumbir, zeleni caj i kokosovo ulje samo su neke od namirnica koje u organizmu podsticu proces termogeneze, odnosno stvaranja toplote tokom probave.
Pojedine namirnice mogu da dovedu do procesa termogeneze, odnosno stvaranja toplote tela tokom procesa probave. Na taj nacin, sagorevanje kalorija može nas doslovno ugrejati.
Ljute crvene paprike su u vrhu liste takvih namirnica. Tajna je u kapsaicinu, supstanci koja izaziva osecaj peckanja na bilo kojem tkivu sa kojim stupi u kontakt. Osim toga, hrana zacinjena ljutom papricicom stimuliše protok krvi, cime se podiže temperatura tela.
I crni biber ima „keca u rukavu". To je supstanca piperin koja dokazano deluje na termogenezu putem stimulacije nervnog sistema.
Ðumbir se uveliko upotrebljava zbog lekovitih svojstava, najviše za probavne, želudacne probleme i mucnine. Zahvaljujuci sastojcima džindžerolu i šogaolu, takode, deluje na stvaranje toplote u organizmu.
Zeleni caj sadrži dve vrste „grejaca", kofein i katehine. U Aziji je napitak od zelenih listova vrlo cesto deo raznih recepata, a zahvaljujuci kofeinu povecava termogenezu izmedu 22 i 77 odsto.
Kokosovo ulje sadrži uglavnom masne kiseline srednjeg lanca koje podsticu termogenezu. Jedina negativna strana jeste što u kašicici tog ulja ima 117 kalorija i 13,6 grama masnoca.