Oni koji redovno uživaju u narandžastom korenju za kojim ludi Duško Dugouško mogu spokojno sacekati sezonu prehlada. Osim što odlicno cisti organizam i štiti od šloga i srcanog udara, šargarepa blagotvorno deluje na vid, kožu, zube i desni.
Omiljena hrana Duška Dugouška je šargarepa. Simpaticni zec iz crtanog filma stalno gricka narandžasti korencic uživajuci u njegovom ukusu.
Nutricionisti bi rekli da se sa ljubavlju prema šargarepi nije šaliti.
Rec je o povrcu koje bi trebalo da bude što cešce na trpezi u najrazlicitijim oblicima.
Uprkos tome što deluje kao da je uvek na dohvat ruke, sezona šargarepe je jesen. Tada se mogu naci najkvalitetniji i najsvežiji komadi.
Korencic koji puca pod zubima obiluje korisnim materijama medu kojima prednjaci beta karoten koji se u jetri pretvori u vitamin A.
Na listi njenih korisnih svojstava je blagotvorno dejstvo po vid, kožu, zube i desni. Takode, oni koji cesto uživaju u šargarepi organizam ciste uz pomoc tog povrca, a rezultat toga je manji rizik od šloga, srcanog udara, a i bakterije se razbeže.
Šargarepu je najbolje, kao i uvek kada je rec o vocu ili povrcu, konzumirati sveže. U ovom slucaju to nije mnogo teško, jer jedna ili dve šargarepe u ovo doba godine mogu se izrendati u bezmalo svaku salatu.
Duško Dugouško obožava šargarepu
Sveže cedeni sok od ovog povrca ukusniji je ukoliko se umeša jabuka, a prava bomba koja ce efikasno zaštititi organizam u periodu prehlada dobija se kada im se pridruži i cvekla.
Pecena ili kuvana šargarepa predstavlja kompromis kojem, ako se priklonimo s vremena na vreme nije tako strašno, tvrde strucnjaci, narocito ako je glavna zvezda jela upravo narandžasta lepotica.