15. 04. 2013. 14:26h | Alo| foto: Fonet
Nakon nedavne afere s potencijalno kancerogenim mlekom i nedeklarisanim konjskim mesom, u središtu pažnje našao se i problem otrovne i hrane sumnjivog sadržaja, koji je, nažalost, prisutan vec vekovima. Jedna od najstrašnijih prica je prica o mleku koje su nesavesni proizvodaci preradivali, i još uvek ga preraduju, na najodvratnije moguce nacine, piše "Slobodna Dalmacija".
U Londonu pocetkom 19. veka u mleko je ulivana voda. Da bi zamaskirali prevaru, kao i cinjenicu da je voda iz reke Temze vec tada bila toliko zagadena da nije bila dobra za pice, pohlepni trgovci su u mleko dodavali brašno, mrkvin sok i žutu boju.
I u Njujorku se odvijala smrdljiva mlecna prevara povezana s politickom korupcijom. Naime, mleko je u ovu metropolu dovoženo vozom s obližnjih farmi. U Oranžu je 13.000 krava držano u gusto nabijenim štalama i hranjeno je otpadom iz lokalne pivare.
Tako dobijeno mleko, koje je prodavano pod etiketom "cisto domace mleko", bilo je toliko vodeno da se od njega nisu mogli praviti ni sir ni maslac i jako je zaudaralo na alkohol. Stoga su ga stanovnici Njujorka nazivali poškropljena splacina.
Ali sve su to bile sitnice prema užasnom i opasnom preradivanju mleka koje je 2004. otkriveno u Kini. U zemlji koja teško uspeva da prehrani brojno stanovništvo svojih gradova, preradivanja hrane postale su ozbiljna industrija koja u svojih 140 fabrika od šecera, skroba i nešto malo proteina proizvodi jeftino i decje mleko opasno za zdravlje. Deci koja bi konzumirala ovo mleko pocela bi rasti glava, dok bi telo zakržljalo, nakon cega bi usledila smrt.
U mesnim preradevinama bilo je i mesa nesrecnih radnika koji su upali u velike fabricke kazane i koje niko nije pokušao da spasi. Ova knjiga izazvala je toliki šok u javnosti da je tadašnji americki predsednik Teodor Ruzvelt naredio opširnu i objektivnu istragu, koja je pokazala da su svi podaci koje je Sinkler izneo tacni. Izuzetak je bilo stradanje ljudi, koje se nije moglo dokazati jer se mesna industrija pobrinula da udovice nestalih doseljenika, koji su cinili vecinu radne snage, otpremi u staru domovinu.
Preradivanje mesa danas se odvija na sasvim zakonit i legitiman nacin kad se, u gusto nabijenim uzgajalištima, još uvek živim pilicima ubrizgavaju arome i hormoni koje ce njihovo meso naciniti ukusnijim i skratiti ciklus uzgoja. Rezultat svega je cinjenica da današnja standardna industrijska piletina ima za trecinu više masti nego pre tri decenije, odnosno da piletina nije tako dijetalna kako to misle mnogi kupci.
Uz mleko sumnjivog sadržaja i pokvareno meso, u prošlosti su se posebno opasnim pokazale hemijske intervencije na vinu.