nedelja, 21. okt 2012, 17:56 -> 22:56 Kolicina srece u direktnoj je vezi sa brojem unetih porcija svežeg voca i povrca, pokazuju rezultati najnovijih istraživanja americko-britanskog tima naucnika.
Dnevno konzumiranje najmanje sedam porcija svežeg voca i povrca od 80 grama podstice dobro raspoloženje, pokazali su rezultati istraživanja dve grupe naucnika, britanskih sa Univerziteta „Vorvik" i americkih sa Dartmut koledža.
Istraživaci su do podataka došli ispitujuci prehrambene navike prilicno velikog uzorka – 80.000 Britanaca.
Rezultati do kojih su došli prilicno su ih iznenadili. Ispostavilo se da se konzumiranje svežih proizvoda u Velikoj Britaniji izbegava u širokom luku.
Podaci govore da cak cetvrtina stanovništva jede jedva jednu ili manje porcija ovih namirnica dnevno, dok samo desetina Britanaca konzumira sedam porcija svakog dana.
Upravo medu tom desetinom je zabeleženo najviše dobro raspoloženih osoba, što govori o direktnoj vezi ishrane i raspoloženja, tvrde strucnjaci.