subota, 20. apr 2013, 11:03 -> 11:28 Dok se godišnje troše velike sume novca u cilju poboljšanja zdravlja, priroda svakodnevno pruža besplatne medikamente. Maslacak je jedan od njih. Bogat je vitaminima i efikasno ublažava i leci poremecaje protoka žuci, upale urinarnog sistema i podstice prirodni proces regeneracije jetre.Maslacak je vrlo rasprostranjena biljka i prava je riznica vitamina i minerala. Raste na livadama, travnjacima, pašnjacima, brežuljcima, baštama.
Cveta u prolece kada je organizmu najpotrebnija vitaminska bomba, a mnogi ga, zbog aromaticno-gorkog ukusa, zovu i gorko zelje, žutenica ili mlecnjak.Ova biljka je puna kalijuma, etericnih ulja, inulina i raznih drugih supstanci neophodnih organizmu za normalno funkcionisanje.Listovi ove dragocene biljke sadrže 16-18 odsto vitamina C i oko tri odsto gvožda, mnogo više nego spanac.
Svi delovi maslacka su lekoviti - i cvetovi i listovi i koren. Cvetovi se beru od aprila do maja, listovi pre nego što maslacak pocne da cveta, a koren se vadi u rano prolece ili ranu jesen.Listovi i koren se suše na hladnom i prozracnom mestu, ili u rerni na temperaturi od 40 stepeni Celzijusa.Prema preporukama nemacke komisije, ciji radovi predstavljaju osnove savremene fitoterapije, primena preparata na bazi korena i herbe maslacka opravdana je kod dispepsije, infekcija urinarnog trakta, nekih oboljenja jetre i žucne kese, kao i kod gubitka apetita.
Strucnjaci sa Rur-Univerziteta u Bohumu, porucuju da maslacak podstice prirodni proces regeneracije jetre, narocito kod osoba koje pate od hepatitisa, žutice i probavnih smetnji.Efikasno eliminiše hemoroide, giht, reumatska oboljenja, ekceme i druga kožna oboljenja, razgraduje masti i ubrzava metabolizam.Zbog izuzetne lekovitosti, savetuju da osobe koje piju antidepresive, svakodnevno konzumiraju i caj od maslackovog korena, kako bi sprecile oštecenje jetre.