Šipurak: Lekovita divlja ruža
Šipak, šipurak, divlja ruža, šepurika (Rosae pseudofruktus),
neki su od odomaćenih naziva u narodu za ovu dragocenu biljku bez koje
je kućna apoteka nezamisliva.
Šipurak pripada velikoj porodici ruža od preko 400 vrsta,
raspoređenih širom planete, od čega čak 21 vrsta uspeva na našem
podneblju. Od šipurka se pravi i visokovredno biljno ulje, koje se,
nažalost, ne koristi uprkos izuzetnim lekovitim svojstvima.
Rosa pseudofruktus uspeva na različitim podlogama i tipovima zemljišta.
Najrasprostranjenija je u listopadnim šumama i na njihovim obodima,
livadama i pašnjacima. Obuhvata nekoliko vrsta divlje ruže, pri čemu
dominira Rosa kanina, Rosa pofimera i Rosa tomentosa.
Plod bilo
koje vrste šipurka bere se ručno, u septembru i oktobru kada sazreva,
suši na suncu ili sušarama, na maksimalnoj temperaturi od 80 stepeni.
Osušen plod je tvrd, malo smežuran, sjajan, crvene ili tamnocrvene boje.
Nakiselog je i slatkog ukusa, ali bez mirisa.
Seme šipurka
sadrži između osam i deset odsto masnog ulja u kojima dominiraju
oleinska, linolna i linoleinska kiselina. Šipurak je izuzetno bogat i
vitaminima C i K, karotenoidima likopenom i B karotenom, invertnim
šećerom i saharozom, pektinima i taninima...
Zbog ovako
karakterističnih sastojaka, višestruko je dragocen. Istovremeno služi
kao tonik, kao vitaminski napitak za vreme prehlada i gripa, kao blagi
diuretik, blagi laksativ, ili prosto, kao čaj za uživanje. Za uživanje
je i džem i marmelada koji se tradicionalno pripremaju po recepturi
naših baka. Čaj od šipka je i odlično sredstvo protiv dečijeg proliva u
letnjim mesecima.
Zbog prijatnog i osvežavajućeg ukusa,
bogatstva vitaminima i voćnim kiselinama, ekstrakti i koncentrati
šipurka našli su svoje mesto i u
proizvodnji različitih
bezalkoholnih napitaka, od kojih je najpoznatije kokta. U izradi ovih
napitaka veoma se vodi računa da ekstrakti budu tamno smeđecrvene boje,
prijatnog kiselkastog ukusa sa karakterističnim mirisom.
Ulje
šipurka sa obiljem različitih kiselina ima visoku biološku vrednost.
Može da se koristi kao aktivna komponenta u izradi preparata namenjenih
ublažavanju upalnih reakcija kože, ali i za kozmetičku upotrebu. Može da
se primeni lokalno u terapiji ekcema, akni i psorijaze, ali je odlično i
za negu suve, izrazito suve i zrele kože, a istraživanja su pokazala da
ulje šipurka blagotvorno deluje na ćelije epiderma. Naročito je korisno
za suvu kožu jer povećava njenu elastičnost.
Kao i sva druga
ulja, i šipkovo ulje je emolijens, odnosno povećava mekoću kože i čini
je glatkom. Odlično je i sredstvo za zaštitu od sunčanja. Praktično,
spakovano u losionima za telo, kupkama, šamponima, balzamima za usne i
kremovima za negu ruku i noktiju ispoljava delotvornost na svakom delu
tela.
Kod nas najkvalitetniji uzorci šipurka rastu u okolini Novog pazara i na Poravinama Tare.
Prosečna vrednost sadržaja semena u plodu je oko 47 procenata, što je
veoma značajno zbog ulja. Iz uzorka šipurka Rosa kanine koji uspevaju na
ovim prostorima, dobijaju se najveće količine masnog ulja (između 15 i
16 procenata), ali i drugih lekovitih sastojaka.
Čaj bogat vitaminom C
Zbog bogatstva vitamina C koji se kuvanjem ne gubi, čaj od crvenog
ploda šipurka nezamenljiv je u lečenju prehlada. A naročito je
preporučljiv za otklanjanje umora, malaksalosti, anemičnosti, odnosno
svih tegoba koje nastaju zbog manjka vitamina C u organizmu.
Poželjno je i da se uzima i za pročišćavanje krvi. Povoljno deluje i na
organe za varenje, ali i na izlučivanje mokraće bez nadražaja bubrega.
Čaj od šipurka preporučuje se i za sprečavanje stvaranja peska u
bubrezima i mokraćnim kanalima. Koristi se i kod upalnih procesa bubrega
i mokraćnih puteva.
Osim ploda, za pripremu čaja beru se i
latice u vreme cvetanja ove biljke. Čaj od latica je delotvoran za
krvarenja iz želuca, creva, pluća, ali se koristi i kao lek protiv
hemoroida, proliva i grčeva u želucu.
* Čaj protiv suvog kašlja
priprema se tako što se supena kašika dobro usitnjenog osušenog ploda
šipurka prelije sa dva decilitra ključale vode, poklopi i ostavi da
odstoji 15 minuta. Čaj se zatim procedi, zasladi kašičicom bagremovog
meda i pije pre jela tri puta na dan. Ukoliko je prisutan i nazeb, čaj
treba češće piti. Jedino je važno da se svaki put priprema svež čaj.
* Za jačanje organizma treba tri supene kašike usitnjenog sušenog ploda
potopiti u pola litra hladne vode. Tako potopljeni sadržaj ostaviti da
odstoji 68 sati, a zatim prokuvati pola sata. Skuvan čaj ostaviti da se
prohladi, a zatim ga treba procediti i pomešati sa istim količinama
mleka i zasladiti kašikom meda. Ovako spremljen čaj uzima se uveče pred
spavanje, idealan je za jačanje organizma, pogotovo kada je reč o
starijim osobama.
* Za razbuđivanje treba kašiku usitnjenog
osušenog ploda preliti sa dve šolje vrele vode i ostaviti da odstoji
pola sata. Čaj se zatim ohladi, procedi i sa pomešanom kašikom meda po
izboru, pije odmah pre jela. Ovako spremljen čaj je savršen za
razbuđivanje i popravljanje raspoloženja.
Fosfolipidi koji se nalaze u masnom ulju šipurka specifični su
pokretači enzimskog sistema ćelijske membrane, odnosno opne. Oni
učestvuju u sintezi hemoglobina, u transportu holesterola, razvoju
nervnog sistema, utiču na kožu sprečavajući pojavu alergija i
poboljšavajući njen kvalitet, elastičnost i hidrantnost.
Takođe, predstavljaju i polazne supstance za formiranje prostaglandina
koji su slični hormonima, a kontrolišu ćelijsku aktivnost, deluju
antiinflamatorno i regulišu imunitet.