nedelja, 28. apr 2013, 09:53 -> 11:57 Osim toga što su mnogima omiljeno voce, jagode su i izuzetno zdrave. Bogate su mineralima i vitaminima, što ih cini skoro idealnom namirnicom za zdrav i izbalansiran obrok. Pomažu u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti, slabljenja imunološkog sistema, pa cak i težih bolesti.
Crvena baštenska lepotica, jagoda, osim lepog izgleda i odlicnog ukusa, može se pohvaliti citavim nizom hranljivih sastojaka koji pozitivno deluju na zdravlje coveka.
Plod jagode je takode izvor sastojaka koji omogucuju pravilan rast i razvoj dece i koji ubrzavaju oporavak od bolesti.
Upravo zbog toga korišcena je od davnina kod lecenja reumatskih oboljenja, snižavanja krvnog pritiska, holesterola u krvi i drugih problema.
Mnoga istraživanja upucuju na to da su ovi aromaticni plodovi izvor korisnih sastojaka u borbi protiv raka, kardiovaskularnih bolesti, slabljenja imunološkog sistema i neuroloških poremecaja.
Crveni slasni zalogaji bogati su pektinom, taninom, organskim kiselinama, flavonoidima, folnom kiselinom, vitaminom E, vitaminom C, vitaminima B kompleksa, kalijumom, cinkom, fosforom, magnezijumom, kalcijumom i velikim brojem antioksidanata.
Od šecera preovladava glukoza, dok je saharoza vrlo malo zastupljena, pa ih mogu jesti i dijabeticari.
Najbolje ih je unositi sveže i same, ali nutricionisti isticu da ce koristi imati i oni koji u njima uživaju uz dodati šecer, šlag, cokoladu, mleveni keks ili neki drugi slatkiš.