Ovaj crveni plod je prava riznica vitamina A i C, kalcijuma, ali i likopena, najmocnijeg antioksidansa koji smanjuje rizik od malignih bolesti. Sto grama paradajza sadrži samo 18 kalorija, pa je savršen i za dijetu.
Dijeta traje pet dana, a možete da je ponovite posle dva dana pauze. Tokom ovog perioda zaboravite na slatkiše, beli hleb, masne sireve i dajte prednost piletini, ribi, vocu, povrcu i integralnim žitaricama.
Od masnoca možete da koristite samo maslinovo ulje, a od zacina so, biber i aromaticno bilje.
Svako jutro potrebno je da popijete cašu mlake vode na tašte, a obavezna su najmanje cetiri obroka dnevno.
Donosimo vam jelovnik koji ce vam pomoci u planiranju obroka. I ne zaboravite da cete uz to što ste izgubili kilograme osloboditi telo toksina!
Primeri dorucka
- Integralno pecivo, dve kašike nemasnog sira i jedan paradajz.
- Dva tosta premazane margarinom i dva koluta šunke.
- 200 grama polumasnog jogurta pomešanog s kašikom meda i dve velike kašike žitnih pahuljica.
***Smeh od srca cisti limfni sistem, naucno dokazano
Jelovnik za pet dana:
Prvi dan:
Rucak: Paradajz sa sirom: Pomešajte 300 grama seckanog paradajza, 200 grama svežeg sira, prelijte kašikom maslinovog ulja i zacinite bosiljkom. Uz salatu pojedite 30 grama integralnog hleba.
Užina: 100 g voca po izboru
Vecera: Testenina u sosu od paradajza: Narežite dve šargarepe i prodinstajte na malo maslinovog ulja, dodajte 50 ml pilece supe i dinstajte još pet minuta. Dodajte 450 g seckanog paradajza, posolite, pobiberite i zacinite s pola kašike meda. Pustite neka se lagano krcka još 15 minuta. Skuvajte 100 grama integralne testenine i prelijte je sosom.
Drugi dan:
Rucak: Grcka salata: Narežite glavicu crvenog luka, dva paradajza i jedan veci krastavac. Prelijte maslinovim uljem i zacinite po ukusu. Uz salatu pojedite 30 grama integralnog hleba.
Užina: Šoljica kafe i dva keksa
Vecera: Supa od oslica: Dinstajte dve glavice sitno seckanog crvenog luka na maslinovom ulju, dodajte dva veca paradajza koje ste prethodno oljuštili i narezali na kriške, povrtnu kocku za supu i pola litre vode. Kada supa prokuva, dodajte seckani file oslica pa kuvajte još 20 minuta. Zacinite po ukusu.
***Kakvi trbušnjaci! Pogledajte šta trbušna plesacica radi sa novcicima (VIDEO)
Treci dan
Rucak: Omlet: Narežite 100 grama šampinjona i 300 grama paradajza, pa ih prodinstajte na maslinovom ulju. Kada voda ispari, dodajte dva jajeta i zapecite.
Užina: Dve šargarepe
Vecera: Teletina s paradajzom: Ispecite komad teletine (125 do 150 grama) i zacinite je po želji. U drugoj posudi prodinstajte sitno seckani crveni luk i dva paradajza, dodajte meso i ostavite na vatri još 15 minuta.
Cetvrti dan
Rucak: Hladna poslastica: U 300 grama narezanog paradajza, jednu papriku i veci krastavac, dodajte kašiku maslinovog ulja i ubacite u mikser zajedno s dva cešnja belog luka i dva komadica izmrvljenog tosta. Posolite, pobiberite i ohladite.
Užina: Sendvic s paradajzom
Vecera: Punjeni paradajz: Izdubite tri paradajza i stavite ih u vatrostalnu posudu. Pomešajte 100 g svežeg sira i 125 grama polu kuvanog pirinca, malo bosiljka, iseckani paradajz i beli luk, pa napunite paradajz. Pecite ga 25 minuta na 200 stepeni.
***Ne morate da trcite maraton da bi smršali: Saveti za efikasnije vežbanje
Peti dan:
Rucak: Italijanska salata: Narežite tost i 400 grama paradajza i dodajte malo zelene salate, prelijte s dve kašike maslinovog ulja i sirceta, posolite i pobiberite. Preko salate posipajte kockice tosta.
Užina: Jabuka s medom i mentom: Kivi i jabuku narežite na kockice, pomešajte sa kašicicom meda, pa zacinite listom sveže mente.
Vecera: Paprikaš: Prodinstajte glavicu sitno narezanog crvenog luka, dodajte 200 grama krompira izrezanog na kockice, cetiri šargarepe izrezane na kolutice, dva praziluka i 100 grama pecuraka. Zacinite, dodajte 100 ml supe od povrca i cašu soka od paradajza, pa kuvajte još 15 minuta.
***Napitak kojim slobodno možete da se nalivate
(zadovoljna, Foto: Gulliver/Thinkstock)
Izvor: S media, Foto: Gulliver/Thinkstock