10. 05. 2013. 08:00h | Vijesti| foto: AP
Završen je post i vecina se vraca "normalnoj" ishrani. Ima onih kojima ovaj prelaz pada prilicno teško. Verujemo da ste se uželeli svacega, ali ne navljujte
Nagli prelazak sa posta na hranu koje sme se uželeli, pa je jedemo i više nego što treba, za rezultat cesto ima umor, osecaj težine, ponekad tegobe u oraganima bezbolnije preporucuje se da sve ono cega nije bilo na meniju u prethodnom periodu treba vratiti postepeno i polako.
Ako vam je neka hrana mnogo nedostajala pridite joj sa istancanim osecajem za meru, smireno i elegantno. Tako cete dati sebi priliku da uživate u necemu što volite, zalogaj po zalogaj. Ujedno cete eliminisati mogucnost da se zbog žurbe "zanesete" i unesete mnogo vecu kolicinu od poželjne. Time cete da izbeci situaciju da vas posete svi oni problemi sa probavom koji se javljaju kada pojedemo više nego što je potrebno.
Ako vam ovo izgleda kao prazna prica, pokušajte da je primenite. Tako cete se najbolje uveriti da deluje. Nemojte zaboraviti ni na hranu koja vas je održavala u prethodnom periodu: voce, povrce, žitarice (integralne), mahunarke - svi oni treba da ostanu cesto videni posetioci trpeze.
Redovni obroci su važan momenat: zapocnite dan doruckom; on budi metabolizam i daje dobru pocetnu energiju i bistar um. Rucak zahteva mudro planiranje – raznovrsnost i pravilno kombinovanje. Kod vecere je bitno da ne zakasni i da ne bude "preteška". Ne zaboravite užine od voca, koštunjavog i suvog voca.
Slatko, slano i masno nisu bili poželjni do sada, pa nece biti ni u buduce. Uzimajte tecnosti koliko vam je potrebno, a sa alkoholom budite vrlo umereni.