Autor: Žena 15.04.2013. - 13:33 14:40 Komentara (0)Špageti bolonjeze ili pica margarita? Uporedite adute ova dva italijanska specijaliteta i opredelite se na osnovu toga šta želite da postignete
URAVNOTEŽENA ISHRANA: IZABERITE PICUPica
Pica je kompletan obrok. Sadrži spore šecere (testo), kalcijum (sir), belancevine životinjskog (meso, sir) i biljnog porekla (testo), biljna vlakna, minerale, vitamine (šampinjoni, paprika, paradajz) i nezasicene masti. Da bi obrok za koji jedete picu bio još zdraviji, opredelite se za one vrste koje sadrže razno povrce ili je jedite uz salatu, a za desert uzmite voce.
Testenina
Testenina nema narocitu hranljivu vrednost. Recimo, špageti karbonara ne sadrže vitamine, testenina s umakom od povrca ne sadrži belancevine, a u špagetima bolonjeze nema kalcijuma. Ako testeninu jedete bez ikakvog umaka, necete uneti neophodne vitamine, mineralne soli i biljna vlakna. Zato je najbolje da se odlucite za recept koji sadrži i namirnice biljnog porekla i meso (špageti bolonjeze, recimo) i da ih zaèinite kašicicom parmezana. Obrok završite nekom vockom.
AKO PAZITE NA LINIJU: IZABERITE TESTENINUPica
Kaloricnija je od testenine koja podrazumeva iste sastojke. Sto grama pice margarita ima 230 kcal, dok 100 grama špageta sa umakom od bosiljka ima 190 kcal. Pica je takode obicno obilnija od porcije špageta. Ako ipak više volite picu, a pazite i na svoj struk, daje prednost napolitani, vegetarijani i margariti (800 kcal) u odnosu na kalcone ili kvatro formadi (1.800 do 2.000 kcal).
Testenina
Ista kolicina testenine ce vas mnogo lakše zasititi, zato što sadrži više sporih šecera. Izbegavajte specijalitete koji podrazumevaju masne materije. Recimo, špagete karbonara imaju 1.000 kcal na 250 grama, a s prelivom od cetiri vrste sira (kvatro formadi) 900 kcal na 250 g. To znaci da su previše kaloricni i da usporavaju varenje. Uzdržite se od dodavanja parmezana, koji sadrži zasicene masti.
AKO VAM JE POTREBNA ENERGIJA: MOŽE I JEDNO I DRUGOPica
Testo, koje cini osnovu pice, sadrži so, brašno, vodu i kvasac. Veoma je bogato sporim šecerima (skrob), koji nam obezbeduju potrebnu energiju. Ali pazite: ne preterujte s ovim specijalitetom pošto može negativno da se odrazi na varenje i izazove pospanost.
Testenina
Pravi se od brašna koje sadrži gluten, proteinsku supstancu koja vezuje skrob (spori šeceri) i štiti ih od dejstva enzima u digesivnom traktu. Šeceri se tako postepeno oslobaðaju i dospevaju u krv, sprecavajuci naglu pojavu umora usled hipoglikemije. Zato je testenina idealan obrok za sportiste i aktivne osobe, piše portal "Žena".