Vecina kancelarijskih kuhinja je prljavija od toaleta, a u džezvama i mikrotalasnim pecnicama ima najviše bacila. Ovo je vrlo opasno, jer jedna osoba tokom jednog rucka može da zarazi i druge kolege.
Kuhinje na radnom mestu su opasno prljave, toliko da bi mogle da budu izvor bolesti, pokazuje novo britansko istraživanje.
Studija je pokazala da je polovina radnih površina u kuhinjama koje se nalaze u sklopu neke firme kontaminirana opasno visokim nivoima bakterija coliform (poput Escherichije coli), koje se nalaze u izmetu, pa mogu dovesti do izbijanja gastrointestinalnih bolesti.
***Pronadite razlike: 20 misica izgleda isto zbog plasticnih operacija (FOTO)
Isto tako, cak je u cetvrtini sudopera cetiri puta premašena dozvoljeni nivo bakterija coliform. Rucke na frižideru su pune bakterija - trecina je imala opasan nivo tih bakterija, a 30 posto mikrotalasnih pecnica je kontaminirano, posebno oko rucki i dugmica.
Opasno je i ispijanje caja. Više od 40 posto držaca za džezve u kojima se kuva voda za caj kontaminirano je visokim nivoima bakterija koje se nalaze na vratima toaleta. Sveukupno, uzorci pokazuju da je 75 posto radnih površina u kuhinjama u sklopu poslovnih prostora stanište veceg broja bakterija nego prosecan ženski talet.
Dobre higijenske navike i redovno pranje ruku sapunom (to zahteva i ciste peškire, tj. papirnate ubruse) rešili bi mnoge probleme, smatraju strucnjaci. U ovom istraživanju uzeto je 280 uzoraka sa 70 kuhinjskih uredaja u osam britanskih kuhinja.
***Dijeta za zavisne od šecera: Pobedite svoju slabost i zablistajte od lepote i zdravlja
***Devojka koja se izvukla iz kandži anoreksije porucuje: "Žene treba da vole svoje telo"
(magazin, Foto: Gulliver/Thinkstock)