Jedina stvar koja je strašnija od horora kog gledate na televiziji je sadržaj posude s kokicama u vašem krilu.
Iako su kokice u svom izvornom, prirodnom obliku pametan izbor grickalice (cak i spadaju medu supernamirnice), sve što je bilo dobro u njima "palo je u vodu" jednom kada su pocele da se proizvode i prodaju kokice pakovane za pecenje u mikrotalasnim pecnicama.
Pre nego što ubacite još jednu kesicu s kokicama u mikrotalasnu, obratite pažnju na ovo:
Toksicne kesice
Vecina kesica s kokicama za mikrotalasnu pecnicu sadrže perfluorohemikalije ili PFC (služe kako bi zadržale masnocu unutar vrecice), klasu hemikalija koja je povezana s više vrsta raka i oštecenja reproduktivnog sistema. Pronadena je i veza izmedu PFC-a i bolesti štitnjace, kao i poremecaja hiperaktivnosti i deficita pažnje (ADHD). Jednom kada u naš organizam unesemo PFC, on u telu ostaje jako dugo, što je još jedna od briga koje muce naucnike jer kod ovakvih materija je važan efekat taloženja. Kako možete znati spadaju li vaše omiljene kokice medu ove opasne? Teško, jer proizvodaci ambalažu, odnosno te kesice nabavljaju od drugih proizvodaca, pa i sami ne znaju tacno od cega su kese napravljene. ***Hrana za izbegavanje: 11 namirnica zbog kojih izgledate starije
Nezgodni ukusi
Kod ovih kokica nisu samo kesice razlog za brigu. Jake hemikalije cesto se koriste na kokicama i drugim unapred pakovanim namirnicama kako bi zavarale naše nepce da mislimo kako jedemo sveže pripremljene namirnice. Jedna od najakutnije toksicnih hemikalija koje se koriste na kokicama – diacetil (DA), koji daje privid ukusa putera, doveden je u vezu s teškim oštecenjem pluca radnika zaposlenih u fabrikama koje proizvode ove kokice, a cak i sa kupcima i potrošacima. Istraživaci iz americkog The National Institute for Occupational Safety and Health (njihova nacionalna agencija odgovorna za provodenje istraživanja i izradu preporuka za prevenciju bolesti i povreda na radu) otkrili su kako su radnici, koji su udisali tu hemikaliju, oboleli od hronicnih respiratornih pluca, neki cak smrtno – potpuno gubeci sposobnost disanja. Sve to je nateralo proizvodace da prestanu da koriste ovaj "prirodni ukus" koristeci zamene za diacetil koje bi takode mogle da oštete pluca. Naucnici sa Univerziteta Minesota u Mineapolisu diacetil su doveli u vezu i sa Alchajmerovom bolešcu.
GMO
Dugotrajan uticaj genetski modifikovane hrane na ljudsko telo i zdravlje nikada nije testiran, medutim neka pocetna istraživanja sprovedena na životinjama pokazuju kako GMO namirnice mogu izazvati probavne bolesti, alergije na hranu, cak i tumore. Ako kokice koje koristite nisu organskog porekla (a vecina na tržištu nije), postoji velika šansa da se radi o kokicama, uljima i zacinima koji sadrže GMO materijal. ***Unosite ga, a toga niste ni svesni: Otkrijte skrivene izvore kofeina!
Industrijske masnoce
Industrijske masnoce kao što su trans masti (one su produkt procesa hidrogenacije u prehrambenoj industriji te se nalaze u gotovo svoj polugotovoj i gotovoj hrani. Najviše ih ima u margarinima, slatkišima, cipsu, biljnim sirevima i svoj brzoj hrani) imaju katastrofalan uticaj na vaše srce i krvne sudove, a povezane su i s reproduktivnim problemima kao što je endometrioza. Proizvodaci hrane ih vole jer tako njihovi proizvodi imaju duži rok trajanja. Problem je što ih je teško otkriti na deklaracijama prehrambenog proizvoda. Cak i ako ste uspeli da nabavite kokice na kojima piše "0 posto" trans masti svejedno bolje pogledajte. Bilo kakva hidrogenizovana ulja znace prisutvo trans masnoca.
SIGURNIJE OPCIJE
Ispecite ih sami u posudi
Kokice zaista jesu jedna od najboljih opcija po pitanju grickalica – ali smo kada ih sami pripremite i kada im ne dodate previše masnoce i soli. Malo ulja možete staviti i birajte zdrava ulja (kokosovo, maslinovo, palmino, laneno, kikiriki ulje) ili pak trunku domaceg maslaca. Kokice umesto solju možete pokušati da zacinite s malo zdrave kurkume – koja ce im dati interesantan ukus. Ovaj nacin pripremanja kokica još je uvek najbolja i najpouzdanija metoda pripremanja zdravih kokica, piše Žena. ***Lista za odstrel: Grickalice koje treba da izbegavate po svaku cenu ako želite da budete vitki
Ispecite ih u mikrotalasnoj
Ali ne vec kupljene u kesici. Obicne kokice stavite u obicnu papirnatu kesicu. Cvrsto zatvorite otvor i stavite ih da se peku na najvecoj toploti. Kad se pucketanje uspori na samo nekoliko "puknutih" kokica svakih pet sekundi – izvadite kesu. Ovakve kokice nece biti baš ukusne kao iz posude – ali ih je jednostavnije pripremiti, nema pranja posuda i puno su zdravije od vec kupovnih i pakovanih kokica za mikrotalasnu.