Ukusne crvene bobice pravi su melem za ceo organizam, a pre svega ciste krv i ublažavaju reumatske bolove
Socne i mirisne bobice malina obiluju antioksidansima koji se ne gube cak ni kada su smrznute ili se prerade u džem, sirup i sirce. Oko 25% antioksidativne aktivnosti pripada antocijanima odgovornim za crvenu boju ovog voca, ali i za njegova antimikrobna svojstva, dok najjace dejstvo imaju vitamin C i elagitanini – antioksidansi koji su mocni borci protiv kancera.
Ovi plodovi izuzetno su hranljivi i u narodnoj medicini primenjuju se za cišcenje krvi i bubrega, ublažavanje reumaticnih bolova i kao sredstvo za smirenje nerava. Maline su odlican izvor dijetalnih vlakana koja pomažu pravilno funkcionisanje creva i preveniraju razvoj raka debelog creva.
Osim toga, održavaju zdravlje srca jer vezuju žucne soli u debelom crevu i izlucuju ih iz tela, a povecavaju i osetljivost insulina pa sprecavaju razvoj dijabetesa tipa 2. Caj od malina reguliše menstruaciju, cisti krv od štetnih materija, pojacava znojenje i pozitivno deluje na obolele disajne puteve (bronhitis, upala grla).
Mafini sa malinama
Sastojci:
100 g cokolade za kuvanje, izlomljene na komadice
1 šolja svežih ili smrznutih malina
1/2 šolje žutog šecera
1/2 šolje izblendanih jabuka
2 kašicice ekstrakta vanile
1/2 kašicice ekstrakta badema
1,5 šolja pšenicnog brašna
1/4 kokosovog brašna
1/4 kašicice praška za pecivo
1/2 kašicice sode bikarbone
1/4 kašicice soli
Priprema:
Otopiti cokoladu na pari i ostaviti je po strani. U ciniji pomešati maline, šecer i pire od jabuka, dodati ekstrakte i otopljenu cokoladu. Pomešati pšenicno i kokosovo brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so, pa dodati tecne sastojke. Sve dobro izmešati i sipati u kalupe za mafine obložene papirnim korpicama. Peci u rerni zagrejanoj na 200 *C oko 20 minuta. Ostaviti da se potpuno ohlade pre služenja…
OSTATAK TEKSTA MOŽETE DA PROCITATE U NOVOM BROJU…
Izvor: Life Content