Školjke možete zameniti govedinom i orašastim plodovima, a sok od narandže- osvežavajucom limunadom...
Mrena i druge degenerativne promene na oku možda se ne mogu izbeci, ali se mogu usporiti, na primer dodavanjem A, C i E vitamina te cinka, luteina, betakarotena i omega-3masnih kiselina u svoju ishranu. I to što manje se oslanjajuci na dodatke vitamina u obliku tableta.
1. Sok od narandže. Vitamin C blagotvorno deluje na zdravlje ociju. Poboljšava ocni pritisak i može smanjiti rizik od katarakte, odnosno mrene (zamucenja u središtu sociva zbog kog možete videti više slika). Uzimanjem 500 mg na dan vitamina C može se usporiti napredak senilne makularne degeneracije za oko 25 posto i gubitak vidne oštrine za 19 posto kod osoba s visokim rizikom za bolesti, otkrila je jedna studija. Dve šoljice soka od narandže ili šoljica limunade osigurace vam dovoljan nivo C vitamina.
***Šta je doktor zaboravio da vam kaže: Ovaj mineral bi mogao da vam spase život
2. Školjke. Odlican su izvor cinka, minerala koji je neophodan za zdravlje ociju i vida. Cink omogucava vitaminu A da proizvede pigment melanin koji štiti oci, te je povezan s poboljšanim nocnim vidom. Preporucuje se 40 do 80 mg cinka na dan, a naci cete ga u šest kamenica (76,3 mg cinka). Ostale namirnice koje su bogate cinkom su govedina, grah i orašidi, ali razlika je ogromna...
3. Kelj. Bogat je luteinom i zeaksantinom, antioksidansima koji se takode nalaze u vašim ocima, govori nutricionistica Džoj Bauer. Antioksidansi u kombinaciji štite oci od štetnih slobodnih radikala i upijaju 40 do 90 posto intenzivnog plavog svetla. Zeleno lisnato povrce poput kelja može povecati gustocu pigmenta u delu mrežnjace koja je odgovorna za detaljan pregled te nam pomaže u citanju, što dovodi do njene bolje zaštite, a možda i manjeg rizika od makularne degeneracije, objašnjavaju strucnjaci.
***Kombinacije hrane koje bi trebalo da izbegavate!
4. Kikiriki. Vitamin E i omega-3 masne kiseline kljucni su sastojci kikirikija. Vitamin E dokazano odlaže navlacenje mrene i senilne makularne degeneracije, a osobe koje imaju niske nivoe omega-3 masnih kiselina (DHA i EPA) verovatno su razvile bolesti oka kao što su dijabeticka retinopatija, kao i oštecenja krvnih sudova mrežnjace koja mogu uzrokovati slepilo.
5. Kvinoa. Ishrana namirnicama niskog glikemijskog indeksa smanjuje rizik od senilne makularne degeneracije za osam posto. Dakle, treba se usredsrediti na celovite žitarice u ishrani kao što su kvinoa, umesto rafinisanih ugljenih hidrata poput hleba i ostalih proizvoda od belog brašna, piše Vecernji.
***Koja hrana nam daje energiju, a koja je krade