Kada se nakon ručka u stomaku jave nelagodnost i težina,
nadutost, pečenje, nekada čak i bol, uzrok nije problem sa varenjem,
nego dispepsija.
“Ako pacijent ima navedene tegobe, trebalo bi da se konsultuje sa
izabranim lekarom, koji će proceniti da li je potrebno dalje
ispitivanje ili će dobiti odgovarajući savet i terapiju - kaže za Novosti profesor dr Nikola Milinić, načelnik Odeljenja gastroenetrologije u KBC “Bežanijska kosa”.
“U ovim slučajevima daju se lekovi koji sprečavaju lučenje kiseline,
čime u najvećem broju slučajeva otklanjaju tegobu koju pacijenti opisuju
kao da im želudac ne radi”, dodaje dr Milinić.
Nekada u ovim
slučajevima, ili kod postojanja gorušice, pacijenti samoinicijativno
uzimaju kašičicu sode bikarbone, koja brzo otkloni tegobe.
Gastroenterolozi to ne preporučuju jer kasnije dovodi do suprotnog efekta, odnosno do povišenog lučenja kiseline.
To je takozvani ‘ribaund efekat’, koji, posebno kod obolelih od čira na
dvanaestopalačnom crevu, može da dovede do njegovog pucanja i
krvarenja.
“Ako je baš neophodno da pacijent uzme lek bez
konsultacije sa lekarom, sigurnije je da uzme ‘ranisan’ ili neki od
inhibitora protonske pumpe”, savetuje dr Milinić. “Ako uz tegobe dolazi i
do naglog mršavljenja, malokrvnosti, otežanog gutanja i upornog
povraćanja, pacijent ne sme sam da se leči, već treba brzo da se javi
svom lekaru.”