Sa dolaskom leta i visokih temperatura obavezna je promena jelovnika, ali i veca opreznost pri kupovini, cuvanju i obradi namirnica, upozorili su strucnjaci Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu.
"Najvažnije je da se unosi dovoljno tecnosti, pa se osim
vode preporucuju
corbe, supe, vocni sokovi i cajevi", rekla je nacelnica Odeljenja za unapredenje ishrane i kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane u zavodu dr Vesna Pantic-Palibrk.
***Znate li šta zapravo znace brojevi na kutijama krema za suncanje? Ona je dodala da je poželjno da se leti jede što više voca i povrca, ribe i mesa, a da se jela pripremaju na što manje ulja i masti.
Podsecajuci da visoke temperature i nepravilno cuvanje namirnica i hrane pogoduju razmnožavanju razlicitih bakterija i da se zagadenom hranom prenose mnogobrojne bolesti, dr Pantic-Palibrk je navela da iz jedne bakterije za nekoliko sati može da ih se razvije više miliona.
"Zaraza mikroorganizmima iz hrane cak i ne mora da bude pracena simptomima ili može da se manifestuje samo kao blag crevni poremecaj", rekla je ona i napomenula da postoje i slucajevi kad trovanje hranom dovodi do velikog gubitka tecnosti i poremecaja zdravlja sa kobnim posledicama.***Višnjom oterajte nesanicu, sprecite upale i ocistite mokracne kanale
Dr Pantic-Palibrk je zbog toga upozorila da prilikom kupovine treba voditi racuna o izgledu namirnica. Za meso je, na primer, važno da ima normalnu boju i elasticnost na pritisak, da je bez neprijatnog ili kiselkastog mirisa.
Ona je preporucila da se lakokvarljivi proizvodi kupuju samo u radnjama u kojima se drže u rashladnim uredajima i da se obavezno pogleda datum proizvodnje i rok upotrebe. Mlecni proizvodi kao što su sir i kajmak moraju da se kupuju na mlecnim pijacama koje imaju rashladne uredaje, a nikako na tezgama.***Želite ravan stomak? Ovo su pet stvari koje morate raditi svakodnevno (VIDEO)
Isticuci da su podjednako važni higijena i cuvanje, dr Pantic-Palibrk je dodala da namirnice treba dobro oprati pod mlazom ciste vode - svaki list lisnatog povrca posebno, kupus pre i posle secenja, krastavce pre i posle cišcenja, jagode najpre zajedno, a zatim svaku pojedinacno...
Hrana se uvek priprema u cistom posudu, opranim priborom i na ocišcenim radnim površinama. Termicki obradeno meso ili suhomesnate proizvodi koji su spremni za korišcenje ne treba seci na istoj radnoj površini kao i sirove.***Održite liniju bez posebnih dijeta i vežbanja uz pomoc malih trikova
Vecina namirnica, posebno meso i jaja, moraju da budu dobro termicki obradeni, da bi se izbegle moguce posledice po zdravlje. Posle pripremanja, hranu bi trebalo poslužiti što pre ili je brzo ohladiti i do serviranja cuvati u rashladnom uredaju, istakla je dr Pantic-Palibrk.
"U frižideru jelo može da se cuva do pet dana, a ako želite da ga cuvate duže, zamrznite ga odmah posle rashladivanja", preporucila je ona.
Hrana se najcešce zagadi prljavim rukama, rekla je dr Pantic-Palibrk i podsetila da je cesto pranje ruku jedna od obaveznih preventivnih mera za cuvanje zdravlja.
***Top lista delova tela za koje žene žele dobiti komplimente!
Tanjug, foto: Gulliver/Thinkstock
Izvor: S media