Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/posterize
Dodaci ishrani na bazi ribljeg ulja, bogati omega-3 masnim kiselinama, ne koriste pacijentima pod visokim rizikom od kardiovaskularnih problema koji su vec na medikamentima, zakljucak je jedne italijanske studije.
Studija, kojom je rukovodio Mario Negri iz milanskog udruženja “Societa prodotti antibiotici”, obavljena je na 12.513 pacijenata, od kojih je polovina dobijala preparate omega-3, dok su drugi bili na placebu na bazi maslinovog ulja. Utvrdeno je da omega-3 nije pomogao u sprecavanju takozvane “atrijalne fibrilacije”, koja predstavlja uobicajen problem srcanog ritma.
Nakon tri godine, gotovo isti procenat ispitanika u obe grupe je doživeo šlog – 11,7 odsto onih na omega-3 preparatima i 11,9 odsto onih na placebu. I stopa smrtnosti zbog kardiovaskuilarnih uzroka u dve grupe ispitanika je bila otprilike ista.
(Tanjug)