Advertisement - Reklama

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript![ ? ]
-----------*--*--------------------------------------

Advertisement - Reklama

Hrkanje upozorava na poremećaj spavanja

"Najcešce se smatra da je hrkanje prouzroceno vibriranjem uvule, resice na mekom nepcu, ili udaranjem samog mekog nepca o stražnji zid ždrijela, no najvjerojatnije su uzroci višestruki," kaže dr. Stanley Chia, iz Bolnickog centra Washington, strucnjak za kirurške zahvate vezane uz hrkanje.

Svojim pacijentima on cesto preporucuje proceduru ugradnje ucvršcivaca mekog nepca: "Ugrade se najmanje tri odvojena potpornja od isprepletenih hirurških vlakana. Tokom tri do pet sedmica od zahvata, vlakneni potpornji izazovu upalnu reakciju okolnog tkiva. To, potom, izazove stvrdnuce mekog nepca tako da ono manje leprša, a hrkanje se smanji."

Osim tog zahvata, još nekoliko raznih kirurških postupaka može ublažiti hrkanje, ali dr. Chia vjeruje da niti jedan ne pruža potpuno izlijecenje. Upravo zato, kaže on, u njegovoj se bolnici vrši relativno malo hirurških zahvata za lijecenje hrkanja. U americkim medijima ne nedostaje reklama za razna pomagala protiv hrkanja; neki od njih daju ocekivane rezultate, ali vecina ne.

Medutim, ljekari ne smatraju samo hrkanje ozbiljnim problemom, kaže dr. Chia: "Samo hrkanje nije ozbiljan medicinski problem. Ali, apneja spavaca može biti opasna po život." Dr. Chia govori o opstruktivnoj apneji spavaca koja cesto ometa san zbog redovitih i ucestalih epizoda prekida dovoda zraka.

"Radi se o zatvaranju gornjih disajnih puteva tokom noci. Kod osobe koja danju normalno diše, kad zaspi, mišici se potpuno opuste i, umjesto otvorenog disajnog puta, cijev se zatvori. To se može dogoditi i po 60 do 100 puta na sat," kaže dr. David Gross, direktor Centra za proucavanje spavanja, pri Nacionalnoj bolnici za rehabilitaciju, u Washingtonu. "To je loše po srce, a i nivo kisika može postati vrlo nizak. Sve to cini osobu koja pati od takve apneje umornom, malaksalom, bez energije i loše koncentracije tokom dana. Ali, to može izazvati i moždani udar, srcani infarkt, visoki krvni pritisak i druge ozbiljne zdravstvene probleme."

A kakva je veza izmedu hrkanja i apneje spavaca? Vecina onih koji hrcu ne pati od apneje, ali oni koji pate od apneje spavaca uvijek hrcu i to uglavnom jako glasno, kaže dr. Gross. Za dijagnozu apneje spavaca neophodna je evaluacija kvalitete sna, koja se provodi u odgovarajucim centrima, poput onoga doktora Grossa.

Kad je jednom dijagnosticirana, apneja spavaca se najcešce lijeci napravicom koja održava povišeni pritisak zraka u nosu, ustima i ždrijelu. Pritisak je kalibriran individualno za svakog pacijenta tako da održava otvorenima njegove gornje disajne puteve. Dr. Gross kaže da je prekomjerna tjelesna težina jedan od glavnih uzroka apneje spavaca, tako da svugdje u svijetu gdje se povecava epidemija debljine medu stanovništvom dolazi i do povecanja ucestalosti apneje spavaca.

Нема коментара:

Постави коментар

Advertisement - Reklama

Custom Search