Osobe koje svakodnevno konzumiraju ribu, mahunarke, maslinovo ulje i orašasto voce smanjice rizik oboljevanja od bolesti srca i moždanog udara za trideset odsto, pokazali su rezultati istraživanja sprovedenog u Španiji.
Oko 30 odsto srcanih ili moždanih udara i smrti od bolesti srca mogu se, kod osoba s povecanim rizikom, spreciti prelaskom na mediteranski režim ishrane bogat maslinovim uljem, orašastim plodovima, ribom, vocem i povrcem, cak i kad se kombinuju s cašom vina, pokazali su rezultati istraživanja koje prenosi Njujork tajms.
Brojne prednosti mediteranske ishrane iznenadile su strucnjake i istraživanje je završeno pre roka, nakon pet godina, jer su rezultati bilo toliko ocigledni da nije bilo eticno nastavljati. Mediteranski nacin ishrane je pomogao osobama, cak i ako nisu izgubile na težini.
Prema radu objavljenom u casopisu New England Journal of Medicine cilj ovog prvog velikog klinickog istraživanja bio je meriti ucinke mediteranske ishrane na rizike bolesti srca.
Tim predvoden Ramonom Estruhom sa Univerziteta "Barselona" nasumicno je podelio oko 7.500 Španaca, koji su vec imali rizike od bolesti kardiovaskularnog sistema poput viška kilograma, šecerne bolesti ili pušenja, na dve grupe. Jedna se hranila na mediteranski nacin, dok je druga imala niskokaloricnu ishranu.
Prva grupa je uživala u ribi i mahunarkama najmanje tri puta nedeljno, uz voce, povrce, cetiri kašicice maslinovog ulja i šakom orašastih plodova dnevno.
Naucnici su zakljucili da se tokom pet godina rizik od moždanog ili srcanog udara ili smrti od srca smanjio za 30 odsto.
Kad je rec o niskokaloricnoj prehrani, ona nije pokazala nikakve ocigledne koristi i bila je vrlo naporna za ispitanike, tvrde naucnici.
Rezultate istraživanja kritikovali su strucnjaci koji se zalažu za vegansku ishranu kao jedinu prihvatljivu metodu borbe protiv srcanih bolesti.