Evo još jednog razloga da svakog jutra doruckujete. Preskakanje dorucka može da poveca šanse da doživite srcani udar!
Studija sprovedena na grupi starijih muškaraca koji su redovno preskakali dorucak pokazala je da imaju 27 posto više šansi da dožive srcani udar od onih koji su doruckovali. Strucnjaci sa Harvarda kažu da ti rezultati mogu da se primene i na druge grupe.
Zašto preskakanje dorucka predstavlja toliki rizik po srce? Strucnjaci nisu sigurni, ali smatraju da su ljudi koji ne doruckuju gladniji tokom dana i jedu vece obroke. To znaci da telo mora da procesuira više kalorija za krace vreme što može da dovede do porasta nivoa šecera u krvi i zagušenja arterija.
Strucnjaci nisu proucavali šta su ucesnici studije jeli za dorucak tako da ne mogu da procene da li je mastan ili sladak dorucak bolji od nikakvog.
- Ne znamo da li je rec o vremenu ili sadržaju dorucka. Verovatno oba. Generalno, ljudi koji doruckuju zdravije se hrane – kaže jedan od strucnjaka Endru Odegard.
Strucnjaci su 1992. godine poceli da proucavaju grupu od oko 27.000 muškaraca i ispostavilo se da njih 13 odsto redovno preskace dorucak. Zanimljivo je da su svi bili medicinski profesionalci poput zubara i veterinara i da su imali oko 45 godina. Tokom narednih 16 godina, 1.527 je doživelo srcani udar ukljucujuci 171 onih koji su redovno izbegavali da doruckuju.
Drugim recima, više od sedam procenata onih koji nisu doruckovali imali su srcane udare u odnosu na šest posto onih koji su doruckovali. Strucnjaci su proracunali da se rizik penje na 27 posto uzevši u obzir i faktore poput pušenja, konzumiranja alkohola, zdravstvenih problema poput visokog krvnog pritiska i gojaznosti.
- Poruka je jednostavna. Dorucak je važan obrok – porucio je jedan od autora studije Erik Rim.