Prema rezultatima studije, hrana visokog glikemijskog indeksa poput belog hleba, pirinca, korn flejksa, bombona i slicnih stvari može da pokrene zavisnicki “okidac” u mozgu, delujuci na pojedine regije povezane s nagradivanjem i cežnjom.
U istraživanju je ucestvovalo 12 gojaznih ispitanika kojima su dati frapei od mleka od kojih je jedan deo frapea sadržao niskoglikemijske ugljene hidrate, dok je drugi sadržao visokoglikemijske ugljene hidrate. Ispitanici su podvrgnuti funkcionalnoj magnetnoj rezonanci (fMRI) putem koje se pratila moždana aktivnost tokom cetiri sata nakon konzumacije frapea.
Rezultati su pokazali da je kod osoba koje su konzumirale visokoglikemijske ugljene hidrate došlo do intenzivnije aktivacije pojedinih regija u mozgu (nucleus achumbens) i to onih koje se povezuju i sa zavisnošcu od droga. Pritom, ispitanici su osecali pojacanu glad i potrebu za unosom hrane.
Foto-ilustracija: Foter/Runs With Scissors
Rezultati studije trebalo bi da pomognu razvitku strategije protiv gojaznosti koja bi ukljucivala smanjivanje namirnica visokog glikemijskog indeksa, a time i borbu s pojacanom potrebom za njenim unosom.
(Tanjug)