Studija u casopisu "The American Journal of Clinical Nutrition" ispitivala je uticaj unosa ugljenih hidrata i njihovo delovanje na mozak. Prema rezultatima te studije, hrana visokog glikemijskog indeksa poput belog hleba, pirinca, korn flejksa, bombona i slicno, može da bude "okidac" u mozgu delujuci na pojedine regije povezane s nagradivanjem i cežnjom.Portal ''Vitamini'' navodi da je u istraživanju ucestvovalo 12 gojaznih ispitanika kojima su dati frapei od mleka od kojih je jedan deo frapea sadržao niskoglikemijske ugljene hidrate, dok je drugi sadržao visokoglikemijske ugljene hidrate.
Ispitanici su podvrgnuti funkcionalnoj magnetskoj rezonanci (fMRI) putem koje se pratila moždana aktivnost tokom cetiri sata posle konzumiranja frapea.
Rezultati su pokazali da je kod osoba koje su konzumirale visokoglikemijske ugljene hidrate došlo do intenzivnije aktivacije pojedinih regija u mozgu i to onih koje se povezuju i sa zavisnošcu od droga. Pri tom, ispitanici osecaju pojacanu glad i potrebu za unosom hrane.
Rezultati studije trebalo bi da pomognu razvitku strategije protiv gojaznosti koja bi ukljucivala smanjivanje namirnica visokog glikemijskog indeksa, a time i pojacanu potrebu za njenim unosom.