vropskoj kulturi čokolada ima
posebno mesto. Ona je najčešći poklon dragoj osobi i zaštitni je znak
nekih država, kao na primer , Švajcarske. Ima mnogo vrsta i ukusa
čokolade, a i odnos prema njoj bitno se razlikuje od zemlje do zemlje.
Davne 1519. godine španski
konkistadori, sa Ernanom Kortesom na čelu, osvojili su drevnu meksičku
prestonicu Tenohtitlan. Pljačkajući blago dvorca Montezume, vojnici su
otkrili zalihe nekih, njima nepoznatih, plodova. Ispostavilo se da su
Asteci od njih pravili napitak koji su zvali “peneća voda”. Sami plodovi na jeziku domorodaca nazivani su “hrana bogova” odnosno kakacatl, a penušava voda čokolatl. Reč je o semenu kakaoa koje je tada bilo vrlo cenjeno i čuvano kao zlato.
Kakao drvo, čije je botaničko ime
''Theobroma cacao'' što znači „hrana bogova'' raste u području oko
Ekvatora, zaštićeno od vetrova i direktnog sunca drvetom višim od sebe,
obično drvetom banane. Samo drvo ne raste u području koje je previše
visoko, previše hladno ili suvo. Treće godine od zasada, drvo počinje da
daje cvetove, a plodove oko pete godine od zasada. Uz mnogo sreće, drvo
će doživeti dvadeset godina. Odvajanje ploda od stabla je posao za koji
je potrebno mnogo znanja i iskustva. Iskusni berači su visoko plaćena
radna snaga. Ukus i kvalitet čokolade mnogo zavisi ne samo od vrste
kakao zrna, već i od pravilne fermentacije i sušenja na prirodnom suncu
umesto u sušarama. Postoje tri osnovne vrste zrna:
KRIOLO – Zovu
ga Rols Rojs među kakao zrnom. Pokriva samo 10 procenata svetske
proizvodnje kakao zrna. Uglavnom potiče iz zemalja iz kojih kakao zrno
ima najstarije poreklo, kao što su Meksiko, Venezuela, Nikaragva. Ovo
zrno se skoro uvek koristi u mešavini sa nekim drugim, jer bi bilo
preskupo da se samo koristi. Ukus zrna je blag, ali sa izraženom
čokoladnom notom.
FORASTERO - Mnogo
otpornije i lakše za uzgajanje, ovo zrno čini 80 procenata svetske
produkcije. Čokolada najčešće nastaje od mešavine raznih podvrsta ovog
zrna. Samo zrno je jakog i gorkog ukusa.
TRINITARIO - Hibridno
zrno, dobijeno ukrštanjem prethodna dva zrna. Ime potiče od ostrva
Trinidad. Uglavnom se koristi u mešavini zrna. Pokriva 10 do 15
procenata svetske produkcije. Osnovne vrste kakao zrna imaju mnogo
podvrsta i potrebno je veliko znanje i dugogodišnje iskustvo da bi se
napravila kvalitetna mešavina za dobru čokoladu. Svaki proizvođač
čokolade mešavinu zrna u recepturi drži u najvećoj tajnosti.
Za ovo čarobno zrno vezano je
hiljadu priča, a sve se završava na tome da je kakao veliki afrodizijak.
Savremena nauka preporučuje kakao napitke kao tonizirajuće sredstvo,
nešto blaže od kafe ili čaja. Teobromin iz kakaoa ima dejstvo slično
kofeinu. Plod je jajolikog oblika, dugačak do 30 cm i teži do 500
grama. U plodu unutar belog mesa se nalazi 20-60 semenki. Pulpa se
koristi za izradu sokova, a od ploda nastaje kakao prah i kakao maslac, a
može se jesti i čitav plod.Svako seme sadrži i do 50% masti od koje se
pravi kakao maslac.
Istraživanja su pokazala da kakao sadrži dvostruko više antioksidansa
nego crveno vino i tri puta više antioksidansa od zelenog čaja.
Antioksidansi usporavaju ili sprečavaju oksidaciju važnih stanica - čime
se poboljšava funkcionisanje imunološkog sistema,
povećava sposobnost tela u napornim i stresnim situacijama i smanjuje
rizik od razvoja raka, arterioskleroze i drugih kardiovaskularnih
bolesti.
Flavonoidi
su jedan od antioksidansa koji se u kakau pojavljuju u većim
količinama. Oni sprečavaju stvaranje viška masnih naslaga, koji bi se
nametnuli na zidovima krvnih sudova, čime održavaju krvni pritisak i
deluju na prevenciju krvnih ugrušaka, ali i značajno smanjuju rizik od
srčanog udara.U 100 g kakaa je neverovatnih 10% flavonoida! Dakle, što
se tiče nedostatka antioksidansa u organizmu kakao je br.1 kao odličan i
prirodan dodatak ishrani.
Nagli razvoj proizvodnje kakaoa počeo
je oko 1880. godine, kad su Englezi posadili plantaže u današnjoj
afričkoj državi Gani. Zapadna obala Afrike danas je najveća zona u kojoj
se proizvodi kakao u svetu.
Zrno kakaa obiluje omega-6 masnim kiselinama koje hrane mozak i pomažu celokupnom funkcionisanju organizma.
Zbog svega navedenog, uvrstite kakao u vašu svakodnevnu ishranu.
Maje
su verovale da čokolada pripremljena sa začinima predstavlja svojevrsni
afrodizijak. Jedna vrsta Forte čokolade pripremljena je sa dodatkom
određenih začina i nazvana je ljubavni napitak.
Međutim nemojte se zavaravati da ako
jedete običnu čokoladu (koliko god ona crna bila) unosite u organizam
zdrav kakao. Nažalost, u procesu proizvodnje čokolade kakao gubi svoja
nutritivna i lekovita svojstva. Ali to ne treba da vas spreči da,
kad god se osećate umornim, iscrpljenim, depresivnim, kad vam se čini da
gubite vitalnu snagu , popijte šolju tople čokolade ili pojedite par
kockica, par štanglica, celu čokoladu... jer i kad donosite neke odluke
malo skretanja sa puta neće škoditi...