Saznavši
o kakvim lekovitim svojstvima je riječ ponijeli su ga engleski
moreplovci u domovinu. U Britaniji i njenim kolonijama đumbir, ili
džindžer kako ga englezi zovu, koristi se za pravljenje osvježavajućih
pića i poznatog piva od đumbira, ali i božićnog kolača. Ipak kao i u
Aziji često se koristi i za pravljenje ukusnog i lekovitog čaja.
Lekovita svojstva đumbira poznata su od davnina. Kinezi ga više od
2500 godina koriste svježeg kao sredstvo protiv prehlade, groznice,
glavobolje i bolova u mišićima, dok se suh i u prahu koristi za
cirkulaciju u dlanovima i tabanima. Na Tibetu ga koriste
rekonvalescenti, a Japanci koriste đumbirovo ulje za masažu, posebno onu
koja smanjuje bol kičmenog stuba i zglobova. U indijskoj tradicionalnoj
medicini koriste ga za olakšavanje artritisa.
Antiseptička djelovanja đumbira opravdavaju njegovo korištenje gotovo
u svakom jelu od ribe i morskih plodova. Drevni istočnjački vladari su
ostavili u svojim zapisima od prije 3000 godina da đumbir ima magično
dejstvo. Koristile su ga trudnice koje da bi spriječile mučninu
jednostavno su spremale i jele biskvite sa đumbirom ili ga stavljale u
hljeb. Mučnina bi nestajala trenutno.
Čaj od đumbira žene azijskih
zemalja tradicionalno koriste za ublažavanje menstrualnih tegoba, a i
Indijke ga često piju.
Dakle, da objedinimo svojstva đumbira. Koristi se kao sredstvo za
poboljšanje varenja, protiv jutarnje mučnine, naduvenosti i gasova u
stomaku, ali i kao dopuna lijekovima protiv infekcija izazvanih
trovanjem hranom. Poznato je da đumbir poboljšava perifernu cirkulaciju,
doprinosi reguliranju krvnog pritiska i koristi se u borbi protiv
zapaljenja arterija. Pomaže u slučaju prehlade i olakšava iskašljavanje.
Na žalost do svježeg đumbira je teško doći, uspijeva u zemljama koje
imaju umjerenu klimu. U redovnoj distribuciji proizvoda zdravije hrane
možete naći đumbir u prahu. Poslužit će vam ako osjetite da vas sustiže
prehlada. U proključalu vodu stavite na vrh kašičice đumbira i isto
toliko bibera. Inhalirajte se nekoliko minuta iznad ovog napitka, a onda
ga i popijete. Prehlada ce biti daleko od vas.
Koristite ga često i u pripremi variva, jela od ribe i pečuraka, samo
vodite računa o količini. Vrlo je aromatičan i ako pretjerate sa
količinom može potpuno da vam promjeni ukus jela. Ako ga dodate kolačima
ili pecivu dobijete nešto sasvim novo na svom stolu. I za kraj još
jedan savjet koji potječe iz kineske tradicionalne medicine. Preporučuje
se za bolove u grlu. Pola kašičice đumbira se pomiješa sa pola kašičice
meda, od ove smjese se prave kuglice koje jedete na svakih dva sata i
bol će da nestane.