Najbolji nacin da zaštitite kožu i sprecite opekotine je da stavite losion. Medutim, novo istraživanje je pokazalo da odredene namirnice igraju ulogu u zašititi kože od sunca.I dok saveti ne boravite na suncu u periodu od 11 do 15 h i koristite zašititnu kremu su znacajni, obracanje pažnje na ono što jedemo je takode korisno.
"Razlicite namirnice su u stanju da obezbjede ogranicenu zaštitu", tvrdi Nina Goad iz britanskog Udruženja dermatologa.
Nutricionista Džulijet Kelov otkriva koje namirnice imaju vecu ulogu od samog punjenja stomaka:
1. Paradajz (cini našu kožu otpornijom na sunce, obradeni i kuvani paradajz je još korisniji nego sveži).
2. Narandžasto voce i povrce (šargarepa, slatki krompir, bundeva, mango, kajsija i dinja predstavljaju bogati antioksidans beta-karoten, koji predstavlja zašititu od opekotina).
3. Vitamin C i E (pomažu u zaštiti od opekotina, ciste kožu i uništavaju celije od slobodnih radikala UV zraka).
4. FAT faktor (dodavanje maslinovog ulja, avokada ili neslanog oraha i semenki u salatu cini kožu bezbednijom jer ne samo da poseduje vitamin E nego je takode prepun mononezasicenih masti).
5. Zeleno povrce (pomaže u zaštiti kože i ociju, osim što su bogati beta-karotenom, zeleno povrce kao što je kelj, spanac, brokoli, boranija, grašak, takode su bogati luteinom i zeoksantinom, ovi antioksidanti se nalaze u makuli oka, gde im pomaže da filtriraju UV dnevnu svetlost, drugim recima, oni se ponašaju kao prirodne naocare za sunce).
6. Tamna cokolada (antioksidans zvani flavanols u kakau cini `cuda`, ljudi koji jedu 20 gr cokolade sa visokim procentom kakao mase svaki dan u stanju su da izdrže duplo više UVB zraka nego oni koji ne konzumiraju cokoladu).