Malina (lat. Rubus idaeus) je zeljasta biljka iz porodice ruža. Veruje se da je malina poreklom iz Južne Azije i da je toliko stara da su je jeli i pecinski ljudi. Tokom mnogih vekova cenjena je kao lekovita biljka.Stari Grci pripisivali su joj moc podsticanja plodnosti, a u tu svrhu su više koristili njene listove nego plodove. Medutim, ocaravajuci ukus ploda maline najzaslužniji je za njen današnji status vrhunski popularnog voca.
***NAJBOLJI POKAZATELJ DA STE GA PREBOLELI: Kejti Holms proslavlja godišnjicu razvoda
Sastav i lekovitost maline
Malina je bogata antioksidansima. Sto grama plodova maline daje 44 odsto dnevne preporucene kolicine vitamina C.
Sadrži i resveratrol, koji usporava starenje i visok procenat elagicne kiseline, koja deluje antikancerogeno. U njenom sastavu su i vlakna, folna kiselina, vitamin K, vitamin E5, mangan, magnezijum, bakar, kalijum i omega 3 masne kiseline.
Redovna konzumacija ulepšava ten, jaca kosu, poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sistema i sistema za varenje, osnažuje imunitet i štiti od upala.
Malina smanjuje delovanje slobodnih radikala i štiti od raka debelog creva, dojke, materice, jednjaka i prostate. Fitonutrijenti u malini sprecavaju širenje celija raka i podsticu ih na apoptozu odnosno samouništenje.
Sprecava gojenje i dijabetes
Ketoni u malini zaslužni su za kontrolu glukoze u krvi i pomažu u sprecavanju gojaznosti i dijabetesa. Ketoni podsticu metabolizam masti, smanjuju masne naslage i sprecavaju bolesti vezane za gojaznost.
U istraživanjima, ljudi koji su konzumirali hranu s visokim procentom masnoca, uz konzumaciju ketona maline nisu dobijali na težini.
Unosom maline aktivira se hormon adiponektin, od cijeg nedostatka pate ljudi s dijabetesom tipa 2. Adiponektin vraca ravnotežu u krvi, smanjuje rizik od srcanog udara i bolesti koje prate dijabetes tipa 2.
Najviši prirodni zaštitni faktor
Ulje semenki cileanske maline posebno je, jer sadrži visok nivo omega 3 i omega 6 esencijalnih masnih kiselina, kao i vitamina E. Zahvaljujuci njima odlicno štiti kožu od jakog sunca.
Procenjuje se da je zaštitni faktor (SPF) ovog ulja izmedu 28 i 50, zavisno od uslova uzgoja.
Može se koristiti ne samo kao zaštita od sunca, nego i za tretiranje bora, strija, ekcema, dermatitisa i opcenito svih upalnih stanja kože.
Vrlo je stabilno te se može nanositi samostalno ili dodavati u kozmeticke pripravke.
Lekovitost lista maline
Plodovi maline izvanredno su ukusni i zdravi, ali ljekovitost listova mnogo je veca od plodova.
Malinu nazivaju i ženskom biljkom jer lijeci mnoge tegobe ženskih organa.
Caj od listova pomaže kod menstrualnih grceva, jakih krvarenja i iscjetka.
Može se piti pre, tokom i nakon porodaja.
Redovno konzumiranje caja od listova maline tijekom trudnoce jaca i tonizira maternicu, sprecava pobacaj, pomaže tijekom poroda i sprecava jako krvarenje nakon poroda.
Nakon porodaja ubrzava oporavak maternice i potice stvaranje mleka.
S konzumiranjem ovog caja pocnite od treceg meseca trudnoce. Pijte dve do tri šoljice na dan.
Caj se koristi i za jacanje desni, dezinfekciju krajnika, sprecavanje decjih proljeva i kod ocnih oboljenja.
Priprema caja: kašicicu lista maline prelijte sa šalicom vruce vode. Pijte toplo.
Napomena: Caj od lišca maline ne preporucuje se ako ste u prethodnoj trudnoci imali pobacaj ili ako su trudovi trajali manje od tri sata.
Lekovito delovanje maline:
sprecava gojaznost
reguliše nivo šecera u krvi
smanjuje delovanje slobodnih radikala
pruža zaštitu od sunca
smiruje kožne tegobe
pomaže kod ženskih bolesti
poboljšava imunitet
štiti od bolesti srca i krvnih sudova
snižava visoku temperaturu
Sirce od maline za skidanje temperature
Pomešajte litar prirodnog jabukovog sirceta s 500 grama izgnjecenih malina. Ostavite deset dana na toplome mestu i procedite.
U slucaju groznice razredite dve kašike sirceta od maline u caši vode i pijte nekoliko puta na dan.
Malina u kulinarstvu
Sezona malina pocinje u junu. Maline je najbolje jesti sveže, ali možete ih koristiti i za pripremu džemova, sokova, sladoleda, kolaca, slatkih sosova itd.
Maline takode možete sušiti ili zamrzavati. Sveže maline upotrebite u roku od dva dana. Cuvajte ih u frižideru.
Maline se obicno beru rucno, zbog toga nije potrebno pranje vodom - dovoljno je odstraniti komadice lišca. Pranjem u vodi malina gubi svoju strukturu i aromu.
Ako ste u prilici, prednost dajte divljim ili organski uzgojenim malinama.
[b]Šejk od maline [/b]
Sastojci:
60 grama malina
1 caša soka pomorandže
šaka spanaca
1 banana
60 grama leda
Priprema:
Izmiksajte sve sastojke u blenderu i uživajte u ovom letnjem osvežavajucem napitku!
(B92)
Foto: Guliver/Thinkstock