Caj za kamen u bubregu
Bilo koje oboljenje bubrega pa samim tim i pojava kamena u bubregu nije ni malo bezazlena bolest pa zahteva opreznost pri lecenju.
Vazno je znati da izbacivanje kamena, veceg od zrna bibera, nikak
Dakle za izbacivanje peska i kamena u bubregu dobro je primeniti kupku od rastavica, na sledeci nacin: potopiti 100 grama rastavica (osusenog) u 1 litar hladne vode i ostaviti da odstoji tokom cele noci. Sutradan zagrejati, procediti i dodati vodi za kupanje. Zatim sedeti u kadi oko 20 minuta, pri tom voda treba da doseze nesto iznad bubrega a nikako preko srca. Nakon izlaska iz kade ne treba se brisati, vec samo umotati u peskir i utopliti se u krevetu narednih sat vremena. Za vreme ovog tretmana potrebno je i piti topao caj od rastavica a mokracu zadrzavati sto je moguce duze, da bi se kamen nakon toga izbacio pod pritiskom.
Sledeca prirodna metoda za izbacivanje kamena u bubregu opisana je na strani Hmelj u podnaslovu Pivo i hmelj protiv kamena u bubregu.
Mesavina limuna i maslinovog ulja podstice razlaganje kamenaca kako u zucnoj kesi tako i u bubrezima. Kako se priprema i pije opisano je na strani "Kamen u zuci prirodno lecenje".
Osobe koje imaju problema sa kamenom u bubregu ne treba da propuste sezonu lubenica, uci nas tradicionalna medicina. Lubenice veoma efikasno ispiraju bubrege i tako sprecavaju nastanak kamena. Posebno ce koristiti onima koji tek imaju pesak u bubregu.
Opste je poznato, kada je u pitanju briga o bubrezima, da je potrebno unositi sto vise tecnosti. Ovo pravilo odnosi se i na problem sa kamenom u bubregu. Pri tom paziti da voda nema visok sadrzaj minerala (magnezijuma, kalcijuma...), koji usled talozenja u bubrezima mogu dovesti do nastanka kamenca. Za sada lekari kod svih problema sa bubrezima, najradije preporucuju Prolom vodu i treba im verovati.
Sto se cajeva tice, osim rastavica, dobro ce doci caj od kukuruzne svile, brezovih listova i pupoljaka, listova medveđeg grožđa (poznatiji pod nazivom uvin caj), zatim cajevi od korena zecjeg trna, selena, celera, persuna. Ne treba zaboraviti ni salatu od narendanog svezeg korena celera.
Caj za kamen u bubregu
Sitno naseckati po 25 grama korena celera, persuna, selena i sladica, pa biljnu mesavinu potopiti u litar vode. Poklopiti i ostaviti da odstoji preko noci a tek ujutru prokuvati (neka kljuca 2-3 minuta). Kada se potpuno ohladi normalno procediti i piti tokom dana umesto vode. Kao sto verovatno i znate, uvek je bolje piti nezaslađen caj ili sa vrlo malo meda a nikako secera. Caj za kamen piti tri dana pa jedan dan pauzirati i tako redom.
Napomena: Kada se radi o lecenju bubrega (bez obzira da li se primenjuju prirodne metode ili ne), neophodno je redovno kontrolisati mokracu.
o ne treba sprovoditi na svoju ruku jer se moze zaglaviti u mokracnim kanalima i izazvati veoma ozbiljne komplikacije. Zato se sve vrste lecenja, koje se nalaze na ovoj strani, odnose na kamen u bubregu ne veci od zrna bibera i pesak koji prethodi nastanku kamena.
Caj za razbijanje kamena u bubregu
Za prirodno lecenje kamena u bubregu koristan je i caj od divlje kruske i zalfije. Po 4 kasike listova divlje kruske i zalfije (ukupno 8 kasika cajne mesavime), preliti sa 3 l kljucale vode. Kada se ohladi, procediti i piti tokom dana bez unosa drugih napitaka, u trajanju od nedelju dana. Za to vreme mokraca moze izgledati tamnje i penusavo.
Dakle, ovaj caj deluje na razbijanje kamena u bubregu a ne na izbacivanje celog kamena.