Tokom jeseni i zime na pijaci može da se nade cikorija, biljka bogata vitaminima, mineralima, belancevinama i drugim nutritijentima. Ljudi nisu svesni koliko je ova biljka zdrava kao sveža, a još manje da
može da pomogne dijabeticarima da snize nivo šecera u krvi.
U vremenima kriza, naše mame i bake koristile su je kao zamenu za kafu, a u
narodnoj medicini poznata je kao lek za oboljenja jetre i žucnih puteva, jacanje imuniteta, malokrvnosti, potpomaže varenje hrane i sastavni je deo mešavina za cišcenje organizma.
Caj od korena divlje cikorije priprema se tako što se puna supena kašika suvog korena prelije litrom kljucale vode i kratko prokuva. Pije se tri puta dnevno, a
stimuliše i poboljšava izlucivanje mokrace i na taj nacin efikasno
eliminiše nagomilane toksine, istovremeno jacajuci organizam.
Caj protiv šecerne bolesti, bolova u želucu i bolesti jetre: popariti pet grama lista cikorije sa 2,5 dl vrele vode i posle 10 minuta procediti. Piti po jednu šolju ujutru i jednu šolju uvece pre spavanja.