Ove "oktobarske" namirnice pod obavezno treba da se nadu na vašem stolu zbog svih blagodeti koje donose. Odlican izvor vlakana (imaju oko cetiri grama po plodu) što ih cini idealnim saveznikom u borbi protiv suvišnih kilograma. Vlakna takode smanjuju rizik od šloga i “lošeg” holesterola. Imaju i visok nivo antioksidanasa. Najlakši nacin da dodete do njih je da prosto zagrizete jabuku. Medutim, možete povremeno da ih izrendate i pomešate sa muslijem, ili napravite neki zdrav slatkiš.
Bundeva je mocan izvor raznih vitamina i minerala. Osim antioksidansa beta karotena, ima i antikancerogena svojstva i štiti kožu. Cak i semenke nude brojne koristi – bogate su aminokiselinama i prepune kalijuma, što ih cini idealnom užinom posle vežbanja. Možete ispeci bundevu i koristiti je u corbama u supama. Od njih se može napraviti i odlican milkšejk, kao i pire. Semenke možete koristiti kao grickalice, ili ih ubaciti u salate.
Paprike su savršene za dodavanje više boje vašem tanjiru. Prepune su vitamina i antioksidanasa. Bez obzira na to koje su boje, sve paprike imaju ogromne kolicine vitamina A i C, kao i karotena koji smanjuje rizik od odredenih vrsta kancera i kardiovaskularnih bolesti. Od njih možete napraviti ajvar, koji cete jesti tokom cele zime, a dok ih možete naci sveže, jedite ih što više u sirovom obliku.
Istraživanja su pokazala kako fitonutrijenti u soku od tikvica imaju antikancerogena svojstva jer sprecavaju zlocudne promene na celijama. Iako su verovatno najpoznatije zbog niskih kalorijskih vrednosti, pa se preporucuje da se jedu tokom redukcionih dijeta, one su vrlo bogate i vlaknima pa poboljšavaju probavu i smanjuju holesterol u krvi. Uz sve to, tikvice štite kardiovaskularni sistem od bolesti poput arteroskleroze, srcanog i moždanog udara, a njeni sastojci magnezijum i kalijum snižavaju visoki krvni pritisak. Kako bi se iskoristio puni potencijal vlakana iz ovog povrca, preporucljivo je da se jedu sa korom, jer upravo on sadrži najvecu kolicinu vlakana.
Još jedna vocka bogata rastvorljivim vlaknima je kruška koja po plodu ima cak 5,5 grama vlakana. One su odlican izvor kalijuma i vitamina C. Kao i kod jabuka, antioksidans kvercertin nalazi se u koži kruške i sprecava kancer i srcana oboljenja.
Visok sadržaj vlakana takode zasicuje i cini je odlicnom namirnicom za osobe koje su na dijeti. Najbolje je da ih jedete sirove sa korom, ali ih možete dodati i salatama, kao i zanimljivim kolacima.