Majstori kulinarskih specijaliteta, Grci su nam bliski i po ljubavi prema hrani... s ljubavlju, prepisujemo za vas i ovaj recept!
Foto: Profimedia
Sastojci (za 4 osobe):
750 g jogurta125 ml mlekasok od jednog limuna2 kašičice maslinovog uljaso, biber200 g malih baštenskih krastavaca2 čena belog luka50 g seckanih oraha150 g feta siraveza majčine dušicelimun
Priprema:
U jednoj činiji izmešjate jogurt, mleko, limunov sok i kašičicu maslinovog ulja, pa sve dobro umutite. Posolite i pobiberite. Operite i oljuštite krastavce pa ih isecite na kockice. Zatim te kockice sipajte u čorbu. Očistite beli luk i sitno ga iseckajtei. Zagrejte u posudi kašičicu maslinovog ulja i na njemu prodinstajte beli luk, dok ne postane staklast. Zatim propržiteriseckane orahe, bez dodavanja ulja, dok ne dobiju zlatnožutu boju. Isecite sir na kockice. Majčinu dušicu operite, otresite vodu s nje i sitno je iseckajte. Pripremljenu hladnu čorbu sipajte u četiri tanjira i pospite je proprženim belim lukom, feta sirom i seckanim orasima. Limun operite vrelom vodom i isecite na kriške. Ovu ukusnu i osvežavajuću čorbu ukrasite majčinom dušicom i kriškama limuna. Uz čorbu servirajte svež integralni hleb.
Recepte piše: Marija Jakob