Kao i ostalo povrće iz porodice krstašica (kupus, brokoli, kelj), karfiol sadrži indole koji stimulišu enzime da blokiraju razvoj kancera.
Istraživanje sprovedeno na Onkološkom institutu univerziteta u Pitsburgu, pokazalo je da fenetil, koji se oslobađa sečenjem ili žvakanjem karfiola, usporava formiranje krvnih sudova koji hrane određene vrste raka i tako sprečava širenje tumora.
Pored toga, karfiol sadrži glukozinolate koji pomažu jetri da izbaci toksine, dok jedinjenje sulforafan podstiče stvaranje enzima čije dejstvo ubija ćelije raka. Takođe, ovo povrće bogato je vitaminima A, B i C, a sadrži i visok procenat riboflavina, niacina, kalcijuma, gvožđa i fosfora.
Poznato je njegovo blagotvorno dejstvo na bolesti urinarnog sistema, visok krvni pritisak, artritis i kožna oboljenja.
Izvor: Lekovito bilje, Life Content