14. 06. 2014. 20:00h | Prva.rs| foto: mitchtobias.com
Sladoled - omiljena poslastica mnogih, ne samo leti. Verovatno niste znali da, osim što vas rashladi i zasladi, može i da doprinese vašem zdravlju. Procitajte kako. Osim što rashladi i zasladi, može i da doprinese zdravlju
Bogat je kalcijumom, ali i vitamine A i B
Odrasloj osobi dnevno je potrebno oko 1.000 mg (1 gram) kalcijuma, dok trudnice i deca imaju povecanu potrebu za tim mineralom. Zbog mleka i slatke pavlake kao osnovnih namirnica u proizvodnji sladoleda, ova namirnica ce dobro poslužiti kao jedan od izvora ne samo kalcijuma, vec i vitamina A i B.
Pomaže u održavanju linije
Zbog procenta šecera i mlecne masti, sladoled idealno ohladen na -6 stepeni Celzijusovih smatra se ubicom dobre linije. Medutim, neke studije tvrde kako kalcijum smanjuje njegovu kalorijsku vrednost koja iznosi izmedu 125 i 300 kalorija na 100 grama proizvoda.
Bogat je antioksidansima
Osim pomenutih vitamina A i B, vocni sladoled koji se priprema od smrznutog ili svežeg voca sadrži dosta vitamina. Onaj sa ukusom kafe i cokolade, ukoliko se zaista sprema od pravih zrna kafe i kakaa, osigurava dozu antioksidansa polifenola koji štiti srce.