Sirće ima važnu ulogu u razgradnji ugljenih hidrata, masti i drugih hranljivih materija. Delotvornost sirćeta na organizam rezultat je sinergije sirćetne kiseline i kalijuma s ostalim mineralima i vitaminima.
Sirćetna kiselina pozitivno utiče na ceo probavni trakt, te blagotvorno deluje na krvotok – smanjujući gustinu krvi i povećavajući njen protok kroz krvotok.
Smatra se kako, između ostalog, sirće pomaže kod artritisa, osteoporoze, opvišenog holesterola, niskog krvnog pritiska, te reguliše telesnu težinu.
Sirće se koristi i kao začin koji daje specifičnost mnogim gastronomskim delikatesima, ali i kao prirodno sredstvo za čišćenje doma, te u službi lepote.
Zbog raznolike primene sirćeta, najčešće se koriste alkoholno, jabukovo i vinsko sirće. Dame će možda najviše interesovati jabukovo sirće, s obzirom na to da se ono najčešće upotrebljava za mršavljenje.
Osim toga, jabukovo sirće povoljno deluje na cirkulaciju, štiti srce i krvne sudove, čisti organizam od toksina, normalizuje krvni pritisak, te pomaže u regulaciji nivoa holesterola, masnoća i šećera u krvi.
Tekst: Life Content
Izvor: Žena.hr