Šipak
Sa svojom kombinacijom slatkog i kiselog ukusa, šipak je vrlo posebno voće koje sadrži mnoštvo vitamina C. Njegove semenke se mogu dodati u jogurt, salatu ili jednostavno konzumirati samostalno. Uz to sadrži i vitamin B i folnu kiselinu. Antioksidansi koje sadrži, pomažu u sprečavanju prehlada i gripa i sprečavaju razvoj kardiovaskularnih bolesti.
Kivi
Kivi često nazivaju „super voćem“ jer sadrži vrlo malo kalorija, a ima mnogo lekovitih svojstava. Kivi je odličan izvor vitamina A, C, B i K, a sadrži i minerale kao što su kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, cink i bakar. Kivi je odličan za jačanje imuniteta, a takođe je dobar za srce i probavu. Možete ga dodati u voćnu salatu, jogurt ili smuti i tako uživati u svim njegovim lekovitim svojstvima.
Prokulice
Prokulice su vrlo bogate svim važnim vitaminima i mineralima. Neki od njih su vitamin C, vitamin A, vitamini B grupe, magnezijum i kalcijum. Imaju protivupalno delovanje i mogu povećati nivo energije u telu. Odlične su za jačanje imuniteta i sprečavanje prehlade i gripa. Važno je znati da se prokulice ne smeju dugo kuvati jer inače gube svoja svojstva.
Citrusi
Zima bez citrusa nije prava zima. Pomorandže, limun, mandarine i grejpfrut su odlični izvori hranjivih materija, posebno vitamina C koji nam je najviše potreban za vreme prehlada i gripa. Ovo osvežavajuće i ukusno voće uveliko pridonosi zdravlju. Njihovi antioksidativni sastojci i antivirusna svojstva jačaju imunološki sistem, skraćuju vreme prehlade i ublažavaju njene simptome.
Kaki
Kaki je egzotično voće koje sadrži puno vitamina i minerala. Dokazano je da kaki sadrži 5 puta više vitamina C nego jabuka i trećinu manje nego limun i pomorandža. Osim vitamina C, kaki sadrži i vitamin A, vitamine B grupe, gvožđe, fosfor, kalcijum i mnoge druge minerale. Najveća prednost u zimskim mesecima mu je jačanje imuniteta.
Cimet
Među najpopularnijim zimskim začinima je cimet. On ima pozitivan uticaj na imunološki sistem, poboljšava rad mozga, dobar je za srce, a njegova ulja imaju antimikrobna i protivupalna delovanja.
Kupus
Kupus je bogat vitaminom C koji je odličan za jačanje imuniteta i sprečavanje razvoja bolesti. Pomaže u lečenju prehlade, gripa i kašlja i deluje antiseptički na disajne organe. Tokom zimskih meseci bi trebalo dva do tri puta nedeljno konzumirati kiseli kupus, kao glavno jelo ili kao prilog.
Slatki krompir
Slatki krompiri su bogati antioksidansima i beta karotenom, koji sprečava oštećenje ćelija i smanjuje rizik od razvoja različitih vrsta raka. Sadrže ugljene hidrate, vlakna, gvožđe, kalijum, vitamin B6 i druge hranjive materije. Od slatkog krompira lako možete napraviti supu, pire ili ga jednostavno ispeći.