Najukusnija Hrana Šri Lanke
Ostrvo u obliku suze nedaleko od južne obale Indije je destinacija puna iznenađenja Šri Lanka. Jedna od brojnih sitnica koja privlači poglede turista je svakako hrana, iznenađujuće drugačija od hrane svojih komšija na severu. Iako bez sumnje postoji Indijski uticaj u začinima, hlkebu i turšiji koji se služe na ulicama, hrana Šri Lanke je kremastija i često mnogo kreativnija.
Kokos igra važnu ulogu u većini jela, jednostavno on je ovde kralj. On je iznenađujuće višenamenski sastojak, njegovo mleko daje kremastu teksturu klasičnom kariju Šri Lanke, dok se osušeni kokos može služiti kao jelo za sebe. Možete kupiti kašike, čaše, činije i drugo posuđe napravljeno od ljuske kokosa po neverovatno niskim cenama na Sri Lanka putovanju.
U skaldu sa kokosom su naravno i začini. Čili, kardamon, cimet, korijander i listovi karija se koriste u izobilju. Mnogi se izvoze sa ostrva pa lako možete naći sveže. Kvalitet hrane dosta varira, dok za jelo sa pirinčem i kari paketom košta oko 1.55 dolara (sto rupija) ukusan ručak će izaći oko 15,75 dolara (hiljadu rupija). Opšte pravilo se u zauzetim kafićima prodaje najbolji kari, ali cene su toliko niske da je vredno pokušati na nekoliko različitih mesta. Šri Lanka je pravi mali raj za vegeterijance i vegane, koji će se lako snaći u mnogobrojnim Hindu kafeima. Dobro je imati na umu da neki kafići dodaju ribu sa Maldiva u svoj “vegeterijanski” kari. Ako ne govore engleski probajte na sinhalese jeziku ne želim ribu-don’t want fish-malu epa.
#Rotti
Totti bukvalno preveden znači hleb, ali rotti se mnogo razlikuje od klasičnog suvog hleba na zapadu. Natopljena u ulju i ostavljena da prenoći pre nego što se prži na vreloj peći godamba roti je najpopularniji rotti sa razlogom. Veoma je hrskav i vlažan istovremeno. Još jedan od favorita je pol rotti ili kokos rotti koji je veoma jednostavno napraviti i kod kuće. Ovi mali diskovi od hleba imaju čvršću teksturu od godamba rottija.
#Kottu
Kottu je bez sumnje jedno od najukusnijih jela Šri Lanke. Ako želite da znate dali se u nekom kafiću sprema kottu samo oslušnite da li se čuju kottu noževi-dva tupa noža koja na ringli seckaju godama rotti. Kada se rotti usitni na manje komade mešaju se sa hrskavim povrćem, začinima i listovim luka. Sir kottu je jedan od popularnih izbora, a imati i one sa komadima mesa. Na par mesta možete naći kottu sa kokosovim mlekom koje mu daje dodatnu kremastu teksturu.
#Hoppers
Hopper dolazi u tri varijante standardna, string i jaje. Standardni je tanak poput palačinke, pržen u posebnoj okrugloj posudi kako bi se postigao savršen oblik činije. Jede se kidanjem na manje komade sa umakom od karija ili kiselih krastavčića. Ako volite jaja onda možete probati hopper sa jajetom koji je kao i standardni sa jajetom u sredini. Kao bi dobili hoppers najboljeg ukusa potražite mesto gde ih prave sveže. String hoppers su napravljeni od slične smeše brašna s tim što podsećaju na mala gnezda sa rezancima. Najbolji je uz dal kari.
#Pol Sambol
Jedna od najinteresantnijih obroka Šri Lanke je Pol Sambol. To je kokos sa začinima i predstavlja miks začinjenog i svežeg hrskavog obroka. Ovaj ukus se postiže sirovim sastojcima koji uključuju kokos, crveni luk, čili, beli luk i pradajz. Čili i paradajz daju jelu divan svetlo narandžast sjaj.