Pocnite na vreme. Pre nego što se rode... Guliver/Getty images/Thinkstock
Ako se u trudnoci hranite zdravo i raznovrsno, bicete zdraviji i vi i beba, a kad dete malo poraste, verovatno necete morati da "ratujete" oko spanaca ili boranije. Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da bebe izgleda pamte ukuse namirnica koje je majka konzumirala tokom trudnoce, i kad za to dode vreme lakše ih prihvataju u ishrani.
Deca cije su majke tokom trudnoce i u periodu dojenja jele puno voca i povrca kasnije su bila "otvorenija" za zdrave namirnice.
"Ljudi su biološki predodredeni tako da ih privlace namirnice koje su bogate šecerom i solima, ali ne i gorka hrana, kakvo je na primer zeleno povrce. Zato je važno da bebe na vreme budu 'izložene' razlicitim ukusima, da bi ih kad dode vreme lakše prihvatale", kaže dr Džuli Menela iz Monel centra u Filadelfiji, koja je vodila ovo istraživanje.
Bebe vrlo rano možete poceti da navikavate na zdravu hranu, prakticno još tokom trudnoce. Ako se majka hrani zdravo, tako da obroci obiluju razlicitim vrstama voca i povrca, kad dode vreme da se bebi uvodi cvrsta hrana, ona ce je mnogo bolje prihvatati, prenosi "Dejli mejl".
"Deca 'upijaju' informacije u vezi sa novim ukusima još pre rodenja. Naše istraživanje je pokazalo da bebe cije su majke tokom trudnoce redovno pile recimo sok od šargarepe kasnije mnogo lakše prihvataju kašice sa tim ukusom, od beba koje se sa ovim povrcem prakticno prvi put susrecu kad prelaze na cvrstu hranu", objašnjava dr Menela. "U uzrastu od dve godine više nema razloga da dete ne jede jednako raznovrsno kao odrasla osoba."
Važno je samo da roditelji ne pribegavaju trikovima i "maskiranju" povrca tako što ce ga pomešati sa nekom hranom koju dete rado jede, jer je važno da klinci zavole ukus povrca nezavisno od ukusa drugih namirnica.