08. 02. 2013. 08:00h | B92| foto: arabia.msn.com
Vrlo je lako pojesti više nego što nam je potrebno. Uz velike porcije u restoranima ili naviku da jedemo pred televizorom, teško je zadržati dobre navike i kontrolisati velicinu porcije. Ipak, postoje metode koje ce nam signalizirati da prestanemo da jedemo kada smo siti. Uzimanje malih kolicina tecnosti pomaže da pojedemo manje hrane, utvrdilo je nedavno istraživanje. Isto tako, iako se možda cini nelogicno, ljudi piju više ako uzimaju velike gutljaje. Oni koji su u istraživanju supu konzumirali u malim gutljajima popili su 30 odsto manje supe od onih koji su pili velikim gutljajima.
Hrana sa specificnim intenzivnim mirisom može pomoci da se obuzdate prilikom unosa hrane. Ucesnici studije o ukusima dobili su puding od vanile s razlicitim intenzitetom mirisa vanile. Kad je miris bio intenzivniji, jeli su manje porcije.
Ako želite da jedete manje krompira ili testenine, nemojte odabrati beli tanjir. Odabir boje tanjira koji odudara od hrane pomaže da se na tanjir stavi manje hrane.
Ucinice vam se da jedete više i tako možete smanjiti konzumaciju za 20 odsto.
Jedna studija sprovedena u restoranu pokazala da prigušenije svetlo i muzika smiruju i gosti u takvom ambijentu pojedu oko 175 kalorija manje nego obicno, što je skoro 18 odsto manje. Ne morate zato posecivati restoran, isti ugodaj možete napraviti i kod kuce.
View the original article here