07. 02. 2013. 08:00h | tportal, Vestionline
Povišeni holesterol je jedan najvecih zdravstvenih problema današnjice. Razlozi za to su brojni – od nezdrave ishrane do stresnog nacina života. Strucnjaci tvrde da hranom možete da promenite situaciju nabolje. Donosimo vam top šest namirnica koje ce vam pomoci da iz borbe s holesterolomm izadete kao pobednk i to u svega tri meseca. Vlakna
Vlakna su zapravo ugljeni hidrati, ali za razliku od onih nezdravih poput šecera i skroba, biljna vlaka do kraja varenja putuju netaknuta.
Postoje topiva i netopiva vlakna. U kategoriju topivih ulaze npr. grašak i kaša, a u kategoriju netopivih npr. pšenicne mekinje. Vlakna su izuzetno važna jer pomažu u otklanjanju otpadnih stvari iz našeg tela. Brojna istraživanja su potvrdila da vlakna smanjuju holesterol u krvi, a mogu delovati i preventivno. Grašak, mahune i zobene mekinje samo su neke od namirnica bogate vlaknima koje bi svakako trebalo da se nadu na vašem jelovniku.
Koštunjavo voce (Orašasti plodovi)
Vecina orašastih plodova, ukljucujuci i bademe, orahe i kikiriki, dobra je za snižavanje holesterola. Medutim, izbegavajte slane orašaste plodove, posebno ako ste skloni visokom krvnom pritisku. Smatra se da se blagodeti orašastih plodova kriju u njihovom sastavu. Naime, sadrže sterole i mononezasicene masti koje štite krvne sudove od oštecenja. Bogati su i vlaknima i vitaminom E. Nastojte da uvek pri ruci imate orašaste
U ovu kategoriju ulaze biljni steroli i stanoli koje možete pronaci u biljkama. Oni su komponente koje imaju slicnu hemijsku strukturu kao holesterol pa sprecavaju apsorpciju holesterola. Mogu se pronaci u nerafinisanim biljnim uljima, koštunjavo voce (orašasti plodovi), žitaricama, semenkama, ali i u jogurtima. Bilo bi ih dobro konzumirati barem gram na dan za neke vidljive rezultate. Naravno, svakog dana.
plodove jer ce vam biti mocni saveznici u borbi protiv holesterola. Osim toga, to su u svakom slucaju bolje i zdravije grickalice nego cips ili štapici.
Soja
Istraživanja pokazuju da soja i njeni proizvodi znacajno smanjuju nivo holesterola u krvi. Tajna je u biljnim proteinima koji su veoma zdravi i ljudskom organizmu donose niz blagodeti, ukljucujuci i smanjenje holesterola. Dakako, za konkretne i vidljive rezultate soju je potrebno redovno konzumirati. Buduci da soja ima specifican okus, u ishranu je uvodite postepeno – svaki dan malo više. Opskrbite se sojinim mlekom i jogurtom i drugim proizvodima od soje poput tofua.
Strucnjaci kažu da cete pozitivne rezultate primetiti vec nakon dve nedelje konzumiranja soje.
Zdrava ulja
Maslinovo ili ulje od repe ulaze u kategoriju zdravih ulja. Ona sadrže uglavnom mononezasicene masti, što znaci da niti povecavaju, ali i ne smanjuju nivo holesterola u krvi.
Medutim, pomažu i jacanju zidova arterija, a to znaci da je malo verovatno da ce ih oštetiti holesterol. Istraživanja pokazuju da zamena zasicenih masti (svinjske i maslaca) zdravim uljima rezultira smanjenjem holesterola.
Zob
Zob sadrži spojeve beta glukana koji imaju zaštitnicki ucinak na ljudski organizam. Kad se beta glukan formira unutar probavnog sistema veže na sebe holesterol i na taj nacin sprecava njegovu absorpciju. Holesterol se tada izlucuje kao otpad. Idealnu zaštitu pružice vam redovna konzumacija zobi i to najbolje u obliku dorucka od zobene kaše. Po mogucstvu, svako drugo jutro.
View the original article here